Nyíregyháza hírei

2013.04.29. 07:45

Kirajzottak az utakra a motorosok

Nyíregyháza - A motoros balesetek többségét nem a kétkerekűn ülők idézik elő – véli a szakember.

Nyíregyháza - A motoros balesetek többségét nem a kétkerekűn ülők idézik elő – véli a szakember.

A nyárias időjárás beköszöntével megnőtt útjainkon a motorosok száma, ezzel együtt sajnos arra is számítani lehet, hogy több lesz a közlekedési baleset. A motorosok és utasaik baleseti kockázata átlag feletti, mivel őket nem védik a közvetlen sérüléstől a gépkocsikban jellemző biztonsági megoldások, mint a karosszéria, a biztonsági öv.

A megyei rendőr-főkapitányság elmúlt évet értékelő beszámolójából az derült ki, hogy csökkent a személyi sérüléssel és közúti balesetben elhunytak száma. A 2012-ben regisztrált 816 balesetet regisztráltak, közúton 25-en veszítették életüket. Dr. Tarcsa Csaba megyei főkapitány értékelésében olvasható, hogy a balesetek okai továbbra sem változtak: figyelmetlenség, gyorshajtás, az elsőbbségi jog megsértése, valamint a kanyarodási szabályok megszegése játszik ebben kiemelkedő szerepet. A balesetek több mint felét a személygépkocsi-vezetők okozzák, a tehergépkocsit vezetők 10,5, míg a motorkerékpárosok az esetek 4 százalékáért felelősek. A beszámoló azt is megemlíti, hogy tavaly nemcsak a kerékpárosok, hanem a motorosok által okozott balesetek száma is nőtt. A nyilvántartás szerint 2012-ben 27-en motoron, 40-en segédmotorkerékpáron ülve okoztak balesetet.

Túráztatják az lakosok idegeit

– Hangsúlyozom, nem a motorozás ellen emelem fel a szavam, annak idején ugyanis én is sokat róttam az utakat két keréken – kezdi panaszos levelét hűséges előfizetőnk, Simon József, aki maholnap 70. születésnapját ünnepli. – Azokkal a motorosokkal van bajom – folytatja –, akik ismerik (hiszen jogosítványuk van), de nem tartják be a KRESZ-t, életveszélyes manővereket produkálnak az utakon, a szívbajt hozzák a zebrán áthaladó gyalogosokra és felverik az embert álmából az éjszaka kellős közepén a lóerők kíméletlen túráztatásával. Főleg tizenévesekről, fiatal felnőttekről van szó. Ha ők nem tudnak maguknak és motoruknak megálljt parancsolni, hát tegye meg a rendőrség! – summázta.

Szegényes a technikai tudásuk

Szász Károly, a Honda Szász tulajdonosa régi motoros, évtizedek óta uralja, s jó ideje értékesíti a kisebb-nagyobb köbcentis motorokat Nyíregyházán. Mint mondta, a motoros társadalom többsége szabálykövetően és felelőségteljesen vezet, de mindig akadnak olyanok – akárcsak az autósok táborában – akik fittyet hánynak az előírásokra, miattuk pedig a lakosság hajlamos megbélyegezni a motorosok egészét.

– A levélíró nem téved, a motorra ülők valóban rendelkeznek jogosítvánnyal, a baj az, hogy többségük vezetéstechnikailag mégis képzetlen. Valamennyi vásárlómat, ismerősömet arra buzdítom, hogy (önmaga és mások életének védelmében) vegyen részt egy két napos, megfizethető áron kínált, budapesti vezetéstechnikai oktatáson, ahol a szakoktatók megtanítják, hogyan lehet elkerülni, túlélni a gyakorta halállal, súlyos sérüléssel járó közlekedési baleseteket. Szabolcs megyében az elmúlt pár év alatt közel félezren döntöttek a kulcsfontosságú, de jogilag nem kötelező képzés mellett, a visszajelzések 100 százalékban megerősítették: mindenkire ráférne az ott kapott elméleti és gyakorlati ismeretcsokor! Az évtizedek óta kormány mögött ülők és a friss jogosítványosok egyaránt kénytelenek rádöbbenni, mennyi életmentő manővert nem ismertek korábban, gondolok itt az olyan vészhelyzetekre, baleseti okokra, mint például a motoros elé kikanyarodó autó, a pályaelhagyás, kisodródás kivédése kanyarodásnál stb. A motoros balesetek többségét egyébként nem a kétkerekűn ülők idézik elő, ők csupán áldozatok.

– Örökzöld vitatéma a vezetői engedély korhatára és a zajos kipufogók használata is. Úgy vélem, nem kortól függ, hogy valaki érett-e a motorozásra, átérzi-e annak veszélyét és felelősségét a biztonságos száguldás szépsége mellett. A tizenévesek és a harmincasok között is találunk olyan férfit és nőt, aki még biciklin is veszélyes, ők ”megérdemlik” a büntetést és a megbélyegzést! A hangos kipufogók pedig amennyire bosszantók a lakosság számára, annyira hasznosak, figyelemfelhívóak is a többi közlekedő részére, legyenek azok autósok vagy gyalogosok – mondta el Szász Károly.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai:

Azért, hogy a motorozás valóban a szabadság érzetét adja és ne végződjön könnyű vagy súlyos sérüléssel, esetleg halállal, érdemes megfogadni a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

Fontos, hogy a téli pihenőt követően alapos műszaki átvizsgálásnak vessük alá a motorkerékpárt, mielőtt újra nyeregbe ülünk. Ellenőrizzük a gumiabroncsok állapotát, az olaj és hűtőfolyadék szintjét, a láncok megfelelő olajozottságát, a teleszkópok szimeringjeit, a fékeket és lámpákat.

Hosszú kihagyás után óvatosan kezdjük a motorozást, idő kell, míg ismét „megszokjuk” a járművet. Vegyük figyelembe az útviszonyokat, a gumik tapadása csak a nyári melegben megfelelő.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a védőfelszerelés fontosságát. A közutakon a motorosok biztonsága érdekében fontos a jó láthatóság. A sötét színű ruhát kevésbé veszik észre a közlekedésben résztvevők, mint az élénkebb színű és fényvisszaverő csíkokkal ellátott ruhát. A ruha lehetőleg jó minőség bőrből legyen készítve, protektorokkal ellátott csizma és kesztyű is nagyon fontos.

Ne cikázzunk az autók között - az autósok többsége nincs felkészülve a gyors motorosok keresésére a visszapillantó tükörben.

Városi dugóban a baleset-megelőzés érdekében legyünk előzékenyek az autósorok közé guruló robogósokkal. Közúton – főleg a tavaszi, nyári időszakban – számoljunk a motorosok hirtelen felbukkanásával, ha egy elhalad mellettünk, várhatóan követi még néhány útitárs.

A közlekedési tragédiák megelőzése, elkerülése érdekében fontos az együttműködő, szabálytisztelő magatartás valamennyi közlekedésben résztvevő tekintetében, hisz „JÁRMŰVEL VAGY GYALOG AZ ÚTON TÁRSAK VAGYUNK!„

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!