Nyíregyháza hírei

2013.04.08. 10:03

Korszakváltás a televíziózásban

Nyíregyháza - Tavaly október végén Magyarországon is elindult a digitális átállás folyamata. Az átállás valódi korszakváltást hoz a tévénézők számára. A legmodernebb technológia még több ingyenesen fogható csatornát, kiváló kép- és hangminőséget és egyéb extra szolgáltatások lehetőségét jelenti. A folyamatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság irányítja.

Nyíregyháza - Tavaly október végén Magyarországon is elindult a digitális átállás folyamata. Az átállás valódi korszakváltást hoz a tévénézők számára. A legmodernebb technológia még több ingyenesen fogható csatornát, kiváló kép- és hangminőséget és egyéb extra szolgáltatások lehetőségét jelenti. A folyamatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság irányítja.

Az analóg sugárzás lekapcsolása után a hagyományos szoba- vagy tetőantennával és televízióval csak akkor lesznek elérhetőek a jelenlegi adások előfizetési díj nélkül, ha a nézők (egyszeri költséggel) beszereznek egy megfelelő jelátalakító készüléket (úgynevezett set-top-boxot), amelyet a televízióhoz csatlakoztatnak, vagy ha olyan új tévékészüléket (integrált tévé) vásárolnak, amely ezt a megfelelő vevőegységet már beépítve tartalmazza.

A digitális átállás a nézők számára számtalan előnnyel jár. Melyek ezek?

Ha nem lenne jobb, bele sem vágtak volna

Mit gondoljunk a televízió adások digitális átállásáról? Haladékot kapott az úgynevezett digitális átállás a tv műsorsugárzásban, ugyanis amikor ez megtörténik, a hagyományos, analóg jelet sugárzó tv adókat lekapcsolják, többé azok adását senki nem veheti. A lényeg egy technikai lépcső. Amíg a hagyományos tv képernyőn az elektronsugár végigfut egy soron, majd ugrik a következő sorra, és ennek jele valósan így is halad az adótól a vevőig, a digitális feldolgozás egészen más. Ott nincs a fényesnek átmenete, csak 1-es és 0 váltja egymást, ennél fogva ha van jel, a tv adás mindenhol ugyanolyan szép, kontrasztos, színhű, nincs az erősítők miatt jelcsorbulás. Ráadásként rengeteg interaktív szolgáltatást lehet beépíteni a rendszerbe. Képzeljük el, hogy a tv távirányítón keresztül rendelünk pizzától sportruháig mindent. Belenézünk a műsorfüzetbe, ami ugyancsak a távirányítón keresztül elérhető. Ez nem fantázia, hanem a lehetőség, amivel már ma élhetünk.

Hogyan lehetséges ez?

Úgy, hogy a földi tv csatornák számára hazánk 3 frekvenciát kapott használatra. Ezen ma az MTV1, a TV2, és az RTL klub műsorát nézhetjük ingyen. Ennek a 3 frekvenciának az adások digitális csomagba sűrített módszerével 24 adást küldhetünk szét, ugyancsak ingyen. Ennek vételéhez a hagyományos tv vevő elé be kell iktatni egy Set Top Boxot. Aki viszont kábelen keresztül kapta a tv jelet, annak semmit nem kell tennie, ugyanis az átalakítást a szolgáltató elvégzi a bejövő oldalon, amikor a kábelben kiosztják a jelet, azt a hagyományos vívő frekvenciákon továbbítják hozzánk. A különbséget az úgynevezett HD adásokban fogjuk észlelni. Egy régi tv képe maximum 833 oszlop és 625 sor volt, amiből ténylegesen talán ennek a 80 százalékát láttuk. Ugye a nagy mozifilmek totálképein a sok kicsi szereplőt nem tudtuk megkülönböztetni egymástól. A HD (High Density) nagy felbontású adásokat az erre alkalmas (lapos) tv-ken már igen részletgazdagon fogjuk látni. Aki Blu ray DVD filmet, vagy tv-re kötött Full HD lejátszón ilyen felbontású filmet nézett, annak vissza nem térő élmény volt.

Hol a jövő?

Nem nálunk, már létező szabvány az úgynevezett UHD (ultra high density) felbontás, ami egy 2 méteres képernyőn, vagy egy projektoron falra vetítve igazi mozi élményt ad.

Vegyünk új tv-t? Azt nem, de például azok, akinek nincs kábelszolgáltatóra kötve a tv, szerezzenek be egy Set Top Boxot. Ez azokat is érintheti, akik a hétvégi házba vitték ki a kis hordozható tv készüléket. A modern LCD, vagy LED képernyős tv-k egy része már eleve rendelkezik beépített digitális vevőegységgel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!