Nyíregyháza hírei

2013.04.25. 15:57

Pörögtek a napirendek

Kevesebb mint három óra alatt tárgyalták meg a nyíregyházi képviselők a csütörtöki városi közgyűlés 29 napirendi pontját.

Kevesebb mint három óra alatt tárgyalták meg a nyíregyházi képviselők a csütörtöki városi közgyűlés 29 napirendi pontját. Egyhangú döntöttek arról a képviselő-testület tagjai, hogy a márciusi rendkívüli hóhelyzet, valamint az azt követő belvízhelyzet védekezési munkáinak költségeire az önkormányzat csaknem 30 millió forintos (23, illetve 7 millió forint) támogatási igényt nyújt be a Belügyminisztérium vis maior keretére.

Jóváhagyták a képviselők a NYÍRVV Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.-vel kötendő Éves Közszolgáltatási Szerződést is, az előterjesztés szerint idén 2,2 milliárd forintból gazdálkodhat a vállalat, és 700 millió forint jut utak és járdák felújítására. Nagy László frakcióvezető szerint (MSZP), ha azt nézzük, hogy az előző években nem történtek ilyen jellegű munkák, a 700 millió nem is tűnik olyan nagy összegnek. – Kezdjük utolérni a megszokott színvonalat – fogalmazott. Dr. Kovács Ferenc polgármester reagálásába azt mondta: már nincs a cégen teherként 1,7 milliárd forintos hitel, lehet végre hatékonyan dolgozni és működik a városüzemeltetés.

Döntött a közgyűlés az idegenforgalmi rendelet módosításáról is, amely egységesíti a szállásadók nyilvántartási rendszerét, ami az idegenforgalmi adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas. Ezzel összefüggésben Nagy László arról számolt be, hogy a Sóstón és Sóstóhegyen működő szállásadóknak komoly anyagi nehézséget jelent, hogy az építményadót egész évre kell megfizetniük, s ez, mivel szezonfüggő szolgáltatásról van szó, szinte vállalhatatlan terhet jelent számunkra.

Az pedig a város érdeke, hogy ne megszűnjenek, hanem minél több szálláshely legyen a megyeszékhelyen. – Erről két hónapja egyeztetünk az érintettekkel – mondta Petneházy Attila (Fidesz-KDNP) és hozzátette: közös érdek és cél, hogy az idegenforgalom szempontjából fontos szállásadóhelyek száma emelkedjen. Polgári András, az Adóosztály vezetője arról tájékoztatta a testületet, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumnál kezdeményezik a helyi adótörvények módosítását, ami lehetővé teheti, hogy az építményadót ne egész évre fizethessék meg a szállásadók.

Sportos pályázatok

Több „sportos” pályázat benyújtásáról is döntött a közgyűlés. A tervek szerint így lesz lehetőség arra, hogy a stadionban a műfüves pályát felújítsák. Mintegy 150 millió forintból az MLSZ és az önkormányzat támogatásával az örökösföldi sportcentrumban egy új műfüves pálya készülne el, emellett kicserélnék a Móricz Zsigmond és a Bem József Általános Iskola tornatermének burkolatát és új kosárpályát építenének a Városi Stadionban. A képviselők döntöttek az ovi-foci program folytatásáról is, a tervek szerint jövőre a Tas utcai, a Kert közi, a Körte utcai és a Vécsey közi óvodákban is lenne focipálya.

Kitüntetettek

Nyíregyháza Város Közbiztonságáért Sztárek Ferenc-díjat kapott Czura István, a Nyíregyházi Közlekedési Polgárőrség elnöke, a Nyíregyháza Város Sportjáért Kovács „Bütyök” József-díjat pedig Vass László testnevelő, a Nyírsuli atlétikai szakágának vezetője vehette át dr. Kovács Ferenc polgármestertől.

Egy mondatban

Több mint öt évvel ezelőtt indították, de a kihasználatlansága miatt május elsejével megszűnik a rugalmas tömegközlekedés Nyíregyházán.

A közbiztonság fokozása érdekében 12 millió forintért kamerás térfigyelő rendszert alakítanának ki az örökösföldi lakótelepen, ehhez 80 százalékos támogatási intenzitás mellett nyújtja be a pályázatot az önkormányzat.

Az Apáczai Csere János tér a jövőben Szent Flórián tér lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!