Nyíregyháza hírei

2013.05.02. 10:01

Alkotási-tervezési verseny a középiskolásoknak

Nyíregyháza - Szombaton 12-kor ünnepélyes eredményhirdetéssel nyílik a kiállítás a Nyíregyházi Főiskolán.

Nyíregyháza - Szombaton 12-kor ünnepélyes eredményhirdetéssel nyílik a kiállítás a Nyíregyházi Főiskolán.Magyarországon mintegy negyven olyan művészeti középiskola van, ahol a vizuális művészet valamely ágában képezhetik magukat az ifjak és szakmát is szerezhetnek belőle, tehát középfokú keramikus, tervezőgrafikus, festő, ötvös lehet belőlük. A tehetséges fiatalok rajztudásukból, mintázási képességeikből összemérhetik erejüket, de alkotómunkájuk megmérettetésének ideig nem volt országos fóruma. Ezen segített a Nyíregyházi Főiskola Vizuális Kultúra Intézete, amikor tavaly ősszel a Művészeti Szakközépiskolák Szövetségével közösen meghirdette a Vizuális Alkotási- Tervezési Versenyt.

A pályázat témája a SZUVENÍR – magyarországi emlék volt, amire képzőművészeti alkotást, kommunikációs tervezői munkát (fotó, tipográfia, alkalmazott grafika) és tárgy, tárgy-együttest (iparművészet, design) lehetett beadni. A rendezők nagy megelégedésére több mint hetven pályamű érkezett főleg a Tiszán innen és túlról. A hat fős bíráló bizottság hét műfajcsoportban értékelte a munkákat és jó szívvel javasolta díjazásra a kategóriák legjobbjait. Festészetből 5, kerámiából 2, képgrafikából 5, ötvösmunkából 4, plasztikai alkotásból 1, textil területérő 4 munkát javasolt díjban részesíteni.

A munkákat szombaton 12-kor az ünnepélyes eredményhirdetéssel nyíló kiállításon nézhetik meg az érdeklődők május 18-ig, a Nyíregyházi Főiskola Kerengőjében (4400 Sóstói út 31/b.). Az emlék, vagy szuvenír gondolatát mindannyian helyesen értelmezték, de egyéniségüknek és élményeiknek megfelelően más és másképpen.

A legkomolyabb alkotásnak Soós Hajnalka székesfehérvári pályázó Összetartozás című munkája bizonyult, aki egy arasznyi drótkosárban olyan kocka alakúra hajtogatott verseket helyezett el, mint a Nemzeti dal, így emlékművé emelve az egyébként könyvek lapjai között megbújó sorokat. Négy debreceni lány akár már árusítható kivitelű dobókockás ország ismereti játékot készített Hungaropoli címmel, amelyben a térképen az adott helyre érkező „látogató”, puli, szürke marha figura el kell mondja, amit arról a helyről tud.

Igényes textilmunkákkal a szegedi és nyíregyházi lányok jelentkeztek, az ő alkotásaik közül a Miska kancsóra emlékeztető ülhető babzsák figurát találták a bírálók a legérdekesebbnek. Az ötvös munkák mind-mind aranyosak voltak, a nyertes Sápi Barbara kulcstartói, vagy Sánta Boglárka nyakba akasztható szappanbuborék fújó készlete. Festmény és képgrafika kategóriában a hazai tájak és városok, neves épületek jelentek meg a fiatalok munkáin, a Parlament, az egri Minorita templom, vagy egy szürke marha a Hortobágyon. Sándor Anikó: Nagyapa mesél című díjnyertes képén a pipázó ember szájából pipafüst helyett matyó virágminták sarjadnak a szóbuborékban.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!