Nyíregyháza hírei

2013.05.31. 19:24

Átveszi az állam a tiszavasvári hulladéklerakót

Budapest/Nyíregyháza, 2013. május 31., péntek (MTI) - Átveszi az állam a tiszavasvári önkormányzattól a helyi veszélyeshulladék-lerakó telepet és ingatlanjait, az intézkedést az esetleges környezetvédelmi károk megelőzése indokolja - tájékoztatta közleményben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-t.

Budapest/Nyíregyháza, 2013. május 31., péntek (MTI) - Átveszi az állam a tiszavasvári önkormányzattól a helyi veszélyeshulladék-lerakó telepet és ingatlanjait, az intézkedést az esetleges környezetvédelmi károk megelőzése indokolja - tájékoztatta közleményben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-t.

A hulladéklerakó telep - a környezetvédelmi kötelezettségekkel együtt - a volt ICN Alkaloida Magyarország Rt.-től a privatizációs folyamat során került át a tiszavasvári önkormányzat tulajdonába egy 1997-ben meghozott kormányhatározat alapján - emlékeztet a közlemény.

Az érintett ingatlanok átvételéről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kezd tárgyalásokat az önkormányzattal. Az állami szerepvállalás mellett - amennyiben szükséges – megtörténhet a kármentesítési technológia módosítása és a kármentesítés finanszírozása is - tájékoztatott az NFM.

A közlemény szerint a helyhatóság költségvetésében jelenleg már nincs elkülönített pénzügyi keret a környezetvédelmi üzemeltetési feladatok folytatására, a korábban erre a célra rendelkezésre álló források kimerültek.

"A lakosság biztonsága, a vízbázis és az egészség védelme érdekében elengedhetetlenül fontos a környezetvédelmi hatóság által előírt kötelezettségek (a műszaki védelem üzemeltetése és karbantartása, a terület őrzése, monitorozása) teljesítése. Az állami tulajdonba vétellel a feladatok ellátása biztosítható a hulladéklerakó telepen" - ismerteti a közlemény.

Az állami vagyonkezelésbe adást követően lehetőség nyílik európai uniós források megpályázására is - közölte a NFM.

Az MTI korábban már írt arról, hogy a volt Alkaloida Vegyészeti Gyár hetven éves működése során több mint 500 ezer tonna veszélyes hulladék halmozódott fel a város agyagbánya-gödreiben és depóniákban. Még 1997-ben a sikeres privatizáció érdekében a gyárat és a környezeti kárral terhelt területet különválasztották, ez utóbbit kapta meg a város. Az állami privatizációból befolyt összegből 1,1 milliárd forint állt rendelkezésre a környezeti károk felszámolására, de ez az összeg elfogyott a szennyezőanyagok helyben tartására kidolgozott lokalizációs rendszer kiépítése és működtetése során.

A Kelet-Magyarország korábbi cikke szerint a tiszavasvári önkormányzat 2011 szeptemberében pert helyezett kilátásba az állam ellen, mivel a város eddig az időpontig nem kapta meg a veszélyes hulladéklerakó kármentesítési feladataihoz szükséges mintegy 80 millió forintot. A támogatási összeg az egykori Alkaloida hulladéklerakó-telepén hátrahagyott környezeti károk mentesítésére kiépített technológia üzemletetését fedezte volna.

A település jobbikos többségű képviselő-testülete akkor jóváhagyta az esetleges per elindítását. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleményében erre úgy reagált, hogy a tulajdonviszonyokból adódóan a kármentesítés kötelezettje a tiszavasvári önkormányzat, de tekintve, hogy ebben a város forráshiány miatt nem tud helytállni, így az állam az MNV Zrt. útján tudja a kármentesítést finanszírozni.

A problémára a mostani átvétel jelenthet megoldást mindkét fél számára.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!