Nyíregyháza hírei

2013.05.20. 15:39

Madarak és Fák Napi rendezvények Nyíregyházán

Nyíregyháza - Május 10-e a Madarak és Fák Napja, először 1902-ben, éppen Magyarországon szerveztek programot azért, hogy a fiatalok figyelmét felhívják a természet védelmének fontosságára. Ma már országszerte rendezvényeket tartanak ebből az alkalomból.

Nyíregyháza - Május 10-e a Madarak és Fák Napja, először 1902-ben, éppen Magyarországon szerveztek programot azért, hogy a fiatalok figyelmét felhívják a természet védelmének fontosságára. Ma már országszerte rendezvényeket tartanak ebből az alkalomból.Nyíregyházán, a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolában az óvodások számára szavalóversenyt hirdettünk. A természetről, állatokról és növényekről szóló versekkel nevezhettek a kicsik, de csak magyar szerzők műveiből válogathattak. Összesen ötvenen jelentkeztek, vagyis idén közel kétszer annyi ovis versenyző volt, mint egy évvel korábban. A nyíregyházi általános iskolák alsó tagozatosait akadályversenyre vártuk. A jelentkezőknek előzetesen egy feladatalapot kellett kitölteniük, és a Sóstói erdőben már csak a „teszten” legjobban teljesített négyfős csapatok vetélkedtek. A verseny feladatai között természetesen fontos szerepet kapott az 2013-as év fája, a házi berkenye is – foglalta össze Tölgyfa Gáborné Bereczki Edit, az Erdei Iskola vezetője.

Nemcsak vetélkedőkön vehettek részt a nyíregyházi gyerekek a Madarak és Fák Napja alkalmából. A Tuzson János Botanikus Kert adott otthont annak a programsorozatnak, amit a házigazda intézmény mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a NYÍRERDŐ Zrt. és a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola közösen szervezett. Az érdeklődésről mindent elmond, hogy meghaladta a hatszázat a résztvevők száma. A gyerekek fakorongokra festettek, madárodúkat készítettek, ügyességi játékokon vettek részt. Ezeken túl fa- és cserjefajokkal ismerkedtek, valamint a fa felhasználási területeiről is információkhoz jutottak. A házi berkenye itt is a középpontban volt: a csemete ültetésében az óvodások mellett Nagy Zoltán, a Botanikus Kert helyettes vezetője, Nagy Károly, az MME monitoring központjának irányítója és Szalacsi Árpád, az erdészeti társaság vezérigazgatója is részt vett.

A nyertesek:

Akadályverseny:

1. Kodály Zoltán általános iskola Fülemüle csapat (Vastag Sára, Borbély Fruzsina, Horváth Virág Éda)

2. Móricz Zsigmond általános iskola Széncinege csapat

3. Móricz Zsigmond általános iskola Fakopáncs csapat

Szavalóverseny:

Nagycsoport:

1. Molnár Dorka Eszterlánc Északi Óvoda Krúdy Gyula Tagintézmény

2. Nagy Zsófia Eszterlánc Északi Óvoda Krúdy Gyula Tagintézmény

3. Barna Bianka Eszterlánc Északi Óvoda Krúdy Gyula Tagintézmény

Középső csoport:

1. Markovics Tekla Ilona Tündérkert Keleti Óvoda Tagintézmény

2. Tilk Dorina Gyermekek Háza Déli Óvoda Bóbita Tagintézmény

3. Lipcsei Sándor Gordon Tündérkert Keleti Óvoda Százszorszép Tagintézmény

Kiscsoport:

1. Hadházi Luca Tündérkert Keleti Óvoda Kikelet Tagintézmény

2. Tuza Dorina Tündérkert Keleti Óvoda Margaréta Tagintézmény

3. Tovt Panna Tündérkert Keleti Óvoda Margaréta Tagintézmény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!