Nyíregyháza hírei

2013.05.02. 10:15

Magyar erdészek látogatása Kárpátalján

Nyíregyháza - A Nyírerdő Zrt. munkatársaiból alakult erdész delegáció látogatott a közelmúltban Kárpátaljára Szalacsi Árpád vezérigazgató vezetésével. Ivan Kostiv ungvári erdőigazgató meghívásának tettek eleget.

Nyíregyháza - A Nyírerdő Zrt. munkatársaiból alakult erdész delegáció látogatott a közelmúltban Kárpátaljára Szalacsi Árpád vezérigazgató vezetésével. Ivan Kostiv ungvári erdőigazgató meghívásának tettek eleget. Az immár rendszeressé vált munkalátogatás első állomása Nagydobrony volt, ahol a helyi erdészek és a vendégek nyírfákat ültettek a látogatás emlékére. A faültetésben segítségükre voltak a helyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon kis lakói. A jó hangulatú faültetést követően a helyi erdészet épületében tartott rövid fogadáson Szilvási Zoltán polgármester meleg szavakkal üdvözölte a megjelent erdészeket.

Ókemencén (Kamjanica) az Ungvári Erdőgazdaság központjának kertjében a néhány éve telepített kárpáti növényekből álló botanikai gyűjteményt csodálhatták meg a vendégek. Az Erdőgazdaság munkájáról szóló tájékoztatás után a nevickei várhoz utaztak, ahol a két évvel ezelőtt felállított Wagner Károly emlékkövet ukrán és magyar erdészek együtt koszorúzták meg. A koszorúzás után a bányász- és erdész himnusz eléneklésével tisztelegtek a nagy erdész-előd emléke előtt.

A korábban lerombolt Wagner-emlékmű helyének, s a köré telepített hajdani arborétumnak és hársfa allénak a megtekintése után a XIV. században épült nevickei várhoz kapaszkodtak fel. A várromoktól igen szép kilátás nyílt az Ung völgyére, s a környező hegyekre. Az esti fehér asztal melletti beszélgetést ukrán népi zenével tették emlékezetesebbé a megjelent énekesek, muzsikusok.

A következő napon ismét faültetésre került sor. Ókemencén villanypásztát hasznosítanak karácsonyfa telepként. Erdei iskolás gyermekek segítettek a karácsonyfa ültetésben a magyar, szlovák és ukrán erdészeknek. A Kemence patak völgyében egy erdei rakodón lehetőség volt az ukrán államerdészet most bevezetés alatt lévő erdei faanyag-vételezési rendszerének tanulmányozására. A rendszer érdekessége, hogy az elektronikusan rögzített adatok az államerdészet kijevi központi szerverén azonnal megjelennek.

A késő délutáni kulturális program keretében szakavatott idegenvezetéssel az ungvári várat és néprajzi múzeumot, valamint a görög katolikus székesegyházat tekintették meg. Egy rövid ungvári belvárosi séta kapcsán a város múltjával és nevezetességeivel ismerkedtek.

A magyar erdészdelegáció lehetőséget talált arra, hogy Szojván tisztelegjen a „málenkij robot” során elpusztított áldozatok emlékfala előtt. A Latorca-völgyén végigutazva eljutottak a vereckei hágóra, megkoszorúzták az ott lévő emlékkövet. A munkácsi várban történelmünk fontos emlékeivel találkozhattak. A fárasztó, de élményekben gazdag program Beregszászban ért véget.

- Kovács Gábor -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!