Nyíregyháza hírei

2013.05.31. 12:36

Megfogalmazták a célokat

Nyíregyháza. A Széchenyi Programiroda szervezésben szakmai konferenciát tartottak pénteken, melyen a vállalkozásokat érintő uniós pályázati lehetőségeket ismertették, megfogalmazták a megyei területfejlesztési koncepciót, valamint a vállalkozóvá válást segítő programokról esett szó.

Nyíregyháza. A Széchenyi Programiroda szervezésben szakmai konferenciát tartottak pénteken, melyen a vállalkozásokat érintő uniós pályázati lehetőségeket ismertették, megfogalmazták a megyei területfejlesztési koncepciót, valamint a vállalkozóvá válást segítő programokról esett szó. Dr. Vinnai Győző kormánymegbízott röviden beszélt a nyíregyházi Széchenyi Programiroda eddig elvégzett tanácsadói munkájáról. – Két éve nyitott meg az iroda, eddig háromezer esetben szolgáltak hasznos tanácsokkal a vállalkozásoknak, és közel 200 milliárd támogatási forrás lehívásában működtek, illetve működnek közre.

Új uniós költségvetési időszak kezdődik 2014-ben, a hét éves periódus stratégiai lehetőségeiről Kovács Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke szólt. – Megtörtént a megyei helyzetelemzés, a lehetőségeket igyekszünk beilleszteni az EU tematikájába, valamint a nemzetstratégiai célokba. Az alelnök prezentációja szerint a megyére jutó forrás megközelíti a 100 milliárd forintot, aminek közel a felét gazdaságfejlesztésre fordíthatják. – Határmenti együttműködésre 10 milliárd forintunk van, ezt igyekszünk leginkább Hajdú megyével, valamint a romániai Szatmár és Bihor megyékkel közösen összefogva hasznosítani – közölte Kovács Sándor.

A megyében eddig megvalósult, illetve elnyert pályázatok megvalósításáról dr. Budai Gyula beszélt. Külön kiemelte a kállósemjéni Kállay-kúriában zajló attrakciófejlesztést, az apagyi sütőüzemet, valamint az újfehértói Napsugár óvodát. – Ezek ugyan kis települések, de mertek nagyot álmodni, az ő példájuk lebegjen mindenki szeme előtt – fogalmazott a parlamenti államtitkár kiemelve, hogy az apagyi péküzem beindulása tíz új munkahelyet jelent.

 

A megyei területfejlesztési koncepcióban megfogalmazott célok

- versenyképes élelmiszer gazdaság

- zöld megye (klímabarát energiagazdálkodás)

- proaktív megye

- élhető vidék (a megye külső perifériájának komplex felzárkóztatása)

- felett centrum (Nyíregyháza, mint megyei jogú város)

- dinamizálódó decentrumok és szolgáltató járásközpontok

- képzett megye (szakképzés és innováció)

 

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!