Nyíregyháza hírei

2013.05.07. 07:09

Mozdonyok a rajzokon

Kemecse - Teljesült Ádám kívánsága: megismerhette a MÁV járműjavító műhelyét.

Kemecse - Teljesült Ádám kívánsága: megismerhette a MÁV járműjavító műhelyét.

Ismernek olvasóink olyan 7 esztendős, szeptembertől első osztályos kisfiút, aki már most tudja, hogy villamosmérnök lesz? Nos, a Kemecsén élő Lukács Ádám ezt válaszolja, ha valaki a jövője felől tudakolódzik.

Thomas, a gőzmozdony

Igaz, még nem ismeri teljesen egy villamosmérnök munkáját, de számára épp elég, hogy villanymozdonyokkal is foglalkozik. Márpedig Ádámot a mozdonyok nagyon érdeklik. Ha leül rajzolni, előbb-utóbb vágányok hálózzák be a papírlapot, rajtuk pedig villanymozdonyok húzzák szerelvényüket fáradhatatlanul.

A mozdonyok, a vasút iránti érdeklődését a Thomas, a gőzmozdony című rajzfilmsorozat keltette fel. Minden részét látta, születésnapokra, névnapokra vonatokat kért. A közelmúltban helytörténeti konferenciát rendeztek Kemecsén a vasúttal kapcsolatban, amelyen részt vett Ádám is: vonatokat rajzolt, valamint a velük kapcsolatos kérdésekre válaszolt. Amikor a szervezők a jutalmazásáról faggatták, elárulta: szeretne egyszer megismerkedni közelebbről Nyíregyházán a MÁV járműjavító műhelyével.

Kérése teljesült, a napokban Bálint János nagypapával megnézhette, hogyan is szerelték a szakemberek az áramszedőt, hogyan emelték le daruval a mozdony oldalát.

Ádám édesanyja magyar szakos pedagógus, s addig kérdezgette őt a betűkről, hogy megtanult írni, olvasni. Így nem jelentenek számára gondot azok a betűk és számok, melyeket a különböző mozdonyokon lát. Mikor Pesten a vasúttörténeti múzeumban járt, az idegenvezetőnek is besegített a mozdonyok ismertetésébe.

M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!