Nyíregyháza hírei

2013.05.14. 12:40

Közös flashmobra készülnek a fogyatékkal élő és az ép gyerekek

A tanév végén, 2013. június 7-én a „Mindenkinek becsengettek!” program keretén belül alternatív évzárót szervez a Down Egyesület az ország 6 nagyvárosában.

A tanév végén, 2013. június 7-én a „Mindenkinek becsengettek!” program keretén belül alternatív évzárót szervez a Down Egyesület az ország 6 nagyvárosában. A programban résztvevő, valamint az érdeklődő intézmények diákjai a városok egy-egy frekventált helyére kivonulva közösen énekelnek és táncolnak az Alma Együttes által erre az alkalomra készített zeneszámára. Az országos kezdeményezés központja egy budapesti flashmob lesz, ahol az Alma Együttes élőben lép színpadra a gyerekekkel.

„A Down Egyesület által 2009-ben életre hívott „Mindenkinek becsengettek!” program a 2011/12-es tanév során hazánk 6 városában (Budapest, Nyíregyháza, Debrecen, Tata, Vác, Szentendre), valamint Románia és Ukrajna 2 nagyvárosában zajlott, összesen 48 intézmény több mint 70 osztálya bevonásával. A projekt során 70 fogyatékos gyermeket vittünk be közel 2000 ép gyermek közé, miközben országszerte és a határon túl 70-70 többségi és gyógypedagógus teremtett produktív kapcsolatot egymással, valamint több mint 4000 szülő ismerhette meg gyakorlatban, gyermekeik pedig heti szinten testközelből a fogyatékkal élő gyermekeket.”- nyilatkozta Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke.

„A Down Egyesület célja, hogy Magyarországon minél több óvodás-, iskoláskorú gyermek ismerje meg a fogyatékkal élőket, rajtuk keresztül pedig kialakuljon a befogadó nevelés intézménye mellett a társadalmi elfogadás hazánkban. A „Mindenkinek becsengettek!” program keretében középsúlyos szellemi fogyatékos gyerekeket viszünk be iskolai közösségekbe heti 1-2 alkalommal 8-10 héten át. A gyerekeket gyógypedagógus kíséri az előre egyeztetett időpontokban az iskolákba. Az együtt eltöltött idő alatt a gyerekek közösen hozhattak létre kézműves alkotásokat, és együtt készültek a 2012/13 tanévet lezáró flashmobra” – fűzte hozzá az elnök.

Idén az egyesület nagy örömére az Alma Együttes is csatlakozott társadalmi attitűdformáló tevékenységhez, és megalkották a „Mindenkinek becsengettek!” program indulóját, a Mutasd meg! dalt. A nem mindennapi dalhoz videoklip is készült, fogyatékkal élő és ép gyerekek közös szereplésével, melyet a Minimax TV a társadalmi felelősségvállalás jegyében sugároz. A videoklip itt látható: mindenkinekbecsengettek.hu/hir/mutasd-meg-mekkora-a-szived-mbcs-dal.html

Bővebb információ a Down Egyesületről

A Down Egyesület 1998-ban alakult azzal a céllal, hogy a Down-szindrómás gyerekek, felnőttek és családjaik számára segítséget nyújtson. Az egyesület igyekszik a lehető legmagasabb színvonalon foglalkozni a fogyatékos üggyel, és kiemelten küzd az inklúzív nevelés megvalósításáért hazánkban.

Partnerek: Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkársága, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft, a Parlament Oktatási Bizottsága; az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, a Nyíregyházi Főiskola, Pedagógusképző Kar, a Nyíregyházi Apáczai Csere János Gyakorló Iskolája, a Gyermekek Háza Iskola, a Korai Fejlesztő Központot Támogató Alapítvány, valamint a Hill&Knowlton Hungary.

A program weboldala a www.mbcs.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!