Nyíregyháza hírei

2013.05.08. 09:26

Polgármesterek a nyertesek közt

Bátorliget, Cégény, Dányád, Pap - A megkérdezett településvezetők előtt egyáltalán nem ismeretlen a kereskedelem.

Bátorliget, Cégény, Dányád, Pap - A megkérdezett településvezetők előtt egyáltalán nem ismeretlen a kereskedelem.

A kormány koncessziós pályázatot írt ki a dohánytermékek kizárólagos árusítását végző trafikok üzemeltetésére. A pályázat nemrégiben lezárult, a nyertesek listája megtekinthető a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. hivatalos honlapján. A névsort böngészve feltűnt, hogy több megyei polgármester is kapott koncessziós jogot. Feltettük az érintetteknek a kérdéseinket: miért pályáztak, illetve rendelkeznek-e kereskedelmi területen bármiféle előzetes tapasztalattal .

Nem akart más pályázni

– Folyamatosan nyomon követtem, hogy van-e érdeklődés a pályázat iránt. Aztán amikor kiderült, hogy a községben senki sem vállalja, akkor határoztam el: jelentkezek – említette Maximovits György, Pap polgármestere.

– A polgármesteri pozíció előtt a kereskedelemben tevékenykedtem, tehát nem áll messze tőlem mindez. Úgy gondolom, hogy a településünk abban az esetben egész, ha a trafik által kínált szolgáltatások is megtalálhatók benne. Jelentős befektetéssel jár, viszont hosszú távon kiszámítható, tartós bevétellel jár, ezt úgyszintén bekalkuláltam, amikor pályáztam.

A kereskedelemből él most is

– Nekem a polgármesterség lokálpatriotizmus, jelenleg is a vállalkozásom, a kereskedelmi tevékenység a főfoglalkozásom, s jelenti a megélhetést – mondta érdeklődésünkre Kelemen Róbert Cégénydányád társadalmi polgármestere, aki Fehérgyarmaton 2, Vásárosnaményban és Mátészalkán 1-1 dohánybolt nyitására nyerte el a 20 éves koncessziós jogot.

– Még ÁFOR-nak hívták, amikor 1990-ben benzinkutak üzemeltetésébe fogtam, Fehérgyarmaton például 17 éven át működtettem a MOL-kutat, de távolabbi megyékben is béreltem töltőállomásokat, most úgy döntöttem, hogy visszafelé jövök.

– Lojális maradok a MOL-hoz, jelenleg is folynak a tárgyalások, itt szeretném a dohányboltokat üzemeltetni – tette hozzá Kelemen Róbert. Négy üzlete (két vegyesbolt, egy virágos-ajándékos és egy presszó) üzemel jelenleg is Bátorligeten a trafikpályázaton nyertes helyi polgármesternek.

Antal Mihály lapunk érdeklődésére elmondta: ő azért pályázott, hogy ne maradjon ellátatlan a település, tudjanak helyben cigarettát vásárolni a bátorligetiek, ne kelljen nekik másik településre átmenniük.

– Eddig is csak nálam lehetett cigit kapni. Senki elől nem vettem el a lehetőséget, hiszen csak én pályáztam dohányboltra. A presszóban és a vegyesboltokban árultam dohányterméket, de ezentúl már csak a trafikomban lehet majd kapni.

A forgalma nem fog nőni

Ez az egész tender csak plusz kiadást jelentett eddig is, és ezután sem a dohányboltomból fogok meggazdagodni – mondta a polgármester, aki két alkalmazottat foglalkoztat majd a trafikjában, egyet a virágosból, egyet pedig a kisebbik vegyesboltjából fog átvezényelni.

– Eddig csak kiadással járt ez az egész pályáztatás, és most jön még az új üzlethelyiség kialakításának költsége is. Több bevételem nem lesz, hiszen eddig is csak én árultam cigit, ezután is csak én fogok, a vásárlói kör pedig várhatóan nem fog bővülni – summázott Antal Mihály.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!