Nyíregyháza hírei

2013.05.08. 18:43

Tudatosan védett élővilág

Nyíregyháza - Nagyobb odafigyelésre szólítottak fel az „Élet és Természet – a megtartó sokféleség” című rendezvényen.

Nyíregyháza - Nagyobb odafigyelésre szólítottak fel az „Élet és Természet – a megtartó sokféleség” című rendezvényen.

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola szervezésében egész napos rendezvényen hirdették: „Élet és természet – a megtartó sokféleség”. A Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló eseménysorozat kiállításra, kisfilmbemutatóra és fórumra épült.

– A biológiai sokszínűség ezer arcát kívánja a Magyar Természetvédők Szövetsége és hat partnerszervezet (közte az E-misszió Egyesület) ha nem is ezerféleképpen, de sok színben bemutatni. A kampánnyal a zöldszervezeteknek az a céljuk, hogy az emberek felismerjék a sokféleség fontosságát és bekapcsolódjanak helyi szinten annak védelmébe, illetve a természeti kincseink tudatos használatába – közölte dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület projektfelelőse.

A tárlat és a kisfilm bemutatta a biológiai sokféleséggel kapcsolatos általános, globális problémákat, illetve azt, hogy hazánk hat különböző zöld szervezete helyben milyen válaszokat, mindenki számára nyitott kapcsolódási lehetőségeket kínál mindezekre. Ez egy kampány fő rendezvénye volt, melynek záróakkordjaként a fórumon az érdeklődők egészen különböző – valláserkölcsi, etikai, természetvédelmi, ökológiai, társadalmi megközelítésekből is ráláthattak a témára.

– Megszokhattuk, hogy az élővilág védelme egészen a legutóbbi időkig csak viszonylag szűk rétegeket érintett. Azokat, akiket személyes érzelmi kötődés, tudományos érdeklődés, vagy hitbéli, világnézeti meggyőződés miatt nyugtalanított a természet ember általi pusztítása. Mára viszont egyre többen kezdik belátni, hogy a biológiai sokféleség rohamos csökkenése mindannyiunk számára élet-halál kérdése: hiszen a milliónyi élőlény együttműködő rendszere biztosítja számunkra a termékeny talajt, az iható vizet, az elviselhető klímát, a lélegezhető levegőt, az egészséges élelmiszert. Ennek a rendszernek a működése a fajok kipusztulása, élőhelyek megszűnése, leromlása miatt komoly veszélybe került. Elég, ha csak az egyre súlyosabb gazdasági és élelmiszer-ellátásbiztonsági gondot okozó háziméh-pusztulásra gondolunk, a hazai fecskeállomány 50 %-os visszaesésére, vagy a tájidegen kártevő fajok, mint a parlagfű vagy a spanyol meztelencsiga terjedésére.

Égető közügy kellene, hogy legyen tehát a biológiai sokféleség, ki kell lépni abból a keretből, hogy csupán egy szűk szakma beszéljen róla.

– A szerdai rendezvény is ezt szolgálja: világítsuk meg minél többféle szempontból, minél közérthetőbben, mit is jelent ez a téma mindannyiunk számára, és mit tehetünk azért itt Nyíregyházán, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hogy újra békében, együttműködésben éljünk a természettel. Úgy érzem, a hasznos, tartalmas nap elérte a küldetését – jegyezte meg végezetül dr. Szigetvári Csaba.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!