Nyíregyháza hírei

2013.06.10. 11:31

Állásbörze „másként” élőknek

Az érdeklődőknek bemutatkoznak azok a cégek, amelyek foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű dolgozókat, illetve jelenleg is rendelkeznek ilyen munkavállalók részére üres, be nem töltött munkakörökkel.

Az érdeklődőknek bemutatkoznak azok a cégek, amelyek foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű dolgozókat, illetve jelenleg is rendelkeznek ilyen munkavállalók részére üres, be nem töltött munkakörökkel.Egy társadalom fejlettségét az is megmutatja, hogyan törődik a fogyatékos emberekkel, hogyan gondoskodik a számukra munkahelyekről, hogyan igyekszik beintegrálni őket az egészséges társaik közé.

Jogszabályváltozások

Bár az elmúlt évtizedekben hazánkban voltak jó kezdeményezések, azonban a jogszabályváltozások új kihívásokat jelentenek napjainkban mind a munkáltatóknak, mind a megváltozott munkaképességű embereknek. A rokkantsági ellátásban 2012. január 1-jével következett be jelentős jogszabályváltozás, amely érintette a megváltozott munkaképességűek és fogyatékosok komplex vizsgálatát, a munkavállalási feltételeket. A megváltozott munkaképességűek elhelyezkedésének megkönnyítése érdekében az első ízben rendeznek a számukra állásbörzét június 13-án 10 órától Nyíregyházán a Tiszavasvári úti Esély Centrumban.

- A Parlament az utolsó simításokat végzi azon a törvényjavaslaton, amely az eddiginél szélesebb körben engedi majd a fogyatékosok foglalkoztatását. A megyénkben mindig is sok volt a leszázalékolt ember, sokan várnak munkalehetőségre, de szerencsére sok olyan cég is van, amely foglalkoztatja őket. Az egyik legutóbbi pályázaton 25 cég nyert támogatást a megváltozott képességűek foglalkoztatására - tájékoztatta lapunkat Balogh Zoltán, a START Nonprofit Kft. vezérigazgatója.

- Hazánkban több, mint 16 ezer személy rendelkezik rehabilitációs kártyával, ők el tudnak úgy helyezkedni, hogy utánuk nem kell járulékot fizetni. Az országban első alkalommal megrendezendő állásbörzén az elhelyezkedni szándékozó megváltozott munkaképességű embereket szeretnénk közelebb hozni a munkát adó cégekhez, függetlenül attól, hogy voltak-e új felülvizsgálaton.

Tanácsokkal segítenek

– Felkészült szakemberek is lesznek a rendezvényen, akik az egyéni kérdésekre is válaszolnak majd. Tanácsokkal segítenek majd a Szociális Államtitkárság, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, a megyei kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szervének a szakemberei. Azokat várjuk, akik szeretnének munkát találni, akár még oly módon is, hogy képzést is vállalnak. Az érdeklődőknek bemutatkoznak azok a munkaadók, akik már jelenleg is foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű dolgozókat, vagy a jövőben tervezik alkalmazni őket.

Így ott lesz az állásbörzén többek között a Start Rehabilitációs Nonprofit Kht., a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, a PIREHAB Kft., a PRO-TEAM Kft.a Horizont Tex Kft., a Kálló Kft. is – tette hozzá a vezérigazgató.

M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!