Nyíregyháza hírei

2013.06.07. 11:18

Nem száműzik, csak korlátozzák

Nyíregyháza, Tiszadada - Tiszadadán figyelembe veszik az ajánlást, így tíz naponként adnak rántott húst a menzán.

Nyíregyháza, Tiszadada - Tiszadadán figyelembe veszik az ajánlást, így tíz naponként adnak rántott húst a menzán.

Szinte minden évben visszatérő probléma, hogy mit is egyenek a gyermekek a menzán – kezdte levelét Molnár László Pál nyíregyházi olvasónk, majd így folytatta: Megdöbbenve hallottam, hogy az egészséges táplálkozás jegyében az új irányzat szerint a magyar konyha megszokott ételei nem szerepelhetnek az étlapon a túlzottnak talált olaj-, só- vagy zsírtartalmuk miatt, ellenben a szójás és alacsony hústartalmú felvágottakat továbbra is kínálhatják majd a hazai menzákon. Januártól az iskolákban nem ehetnek rántott húst, túrógombócot vagy szalámiféleségeket a diákok, azonban a párizsi és a virsli maradhat a konyhákon. Pár évtizeddel ezelőtt már próbálkoztak hazánkban a szója népszerűsítésével, akkor szinte minden szójából készült, de aztán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Természetesen én is helyeslem az egészséges táplálkozást, de szerintem ez nem jelenti azt, hogy minden korábbi ételt kihajítsunk az étrendünkből – zárta levelét előfizetőnk.

Kevesebb só és lekvár

Mint Tarnai László élelmezési menedzsertől, a tiszadadai önkormányzati konyha vezetőjétől megtudtuk, nem újkeletű dologról van szó. A közétkeztetésben dolgozó szakemberek nagy része már több éve az úgynevezett „táplálkozási ajánlás” és a „mintamenza”-program alapján készíti az ételeket, s ezt szeretné a kormány 2014 januárjától kötelezővé tenni.

– Számunkra mindez nem újdonság, hiszen évek óta ezeknek az irányelveknek megfelelően főzünk. Az ajánlás elvárásokat fogalmaz meg, szabályokat, amelyek mindenkire érvényesek lesznek függetlenül attól, hogy mekkora normával dolgoznak, milyen eszközöket használnak, hány főre főznek, s ezt a munkát földrajzilag hol, milyen körülmények között végzik – magyarázta érdeklődésünkre Tarnai László.

– A mintamenza programnak köszönhetően sok korrekciót hajtottunk végre munkánkban, a sót és lekvárt lényegesen csökkentettük ételeinkben. Az óvodások külön ellátásban részesülnek, ők a napi menün kívül fél liter tejet, illetve ezzel egyenértékű tejterméket is kapnak. Az iskolások továbbra is részt vesznek az iskolatej programban, ezenkívül naponta friss gyümölcsöt is kapnak. Kenőzsíradékként a növényi eredetű margarinokon kívül állati eredetűeket is használunk, figyelembe vesszük az ajánlást, így tíz naponként adunk rántott húst. A helyi pékségnek köszönhetően elfogadták étkezőink a különböző magvas kenyereket és pékárukat. Az óvodások a napi főtt ételeken kívül friss karalábét, sárgarépát, hónapos retket és uborkát is kapnak. Fontos hangsúlyozni, hogy az ajánlás nem űzi ki az ételeket, csak korlátoz, helyes irányba próbálja terelni az egészséges étkeztetést. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy fokozatosan kellene mindezt bevezetni, mert nem könnyű berögződött étkezési szokásokat megváltoztatni – tette hozzá a szakember.

M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!