Nyíregyháza hírei

2013.06.12. 14:58

MSZP-sajtótájékoztató: „Ismét egy mutyigyanús ügy: az iskolagyümölcs-program”

Nyíregyháza -  A Fidesz a mutyizásnak a napokban újabb jelét adta az iskolagyümölcs-programmal kapcsolatban, s ez bizony megyénk mezőgazdasági vállalkozóit hátrányosan érinti – kezdte a szerdán Nyíregyházán megtartott sajtótájékoztatóját dr. Veres János, az MSZP megyei elnöke.

Nyíregyháza -  A Fidesz a mutyizásnak a napokban újabb jelét adta az iskolagyümölcs-programmal kapcsolatban, s ez bizony megyénk mezőgazdasági vállalkozóit hátrányosan érinti – kezdte a szerdán Nyíregyházán megtartott sajtótájékoztatóját dr. Veres János, az MSZP megyei elnöke. Mint mondta, a 2008-ban még az MSZP által elindított akcióban az alsósok napi egy almát kapnak száz termelői szervezet bevonásával. Mindez eddig jól működött, csakhogy most már a járási tankerületi vezetők nem írhatnak alá új szerződést, ugyanis a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ június elején közbeszerzést hirdetett. Az ellenzéki politikus szerint ennek a pályázatnak két hibája volt: egyrészt rövid határidőt szabott meg, másrészt olyan feltételeket írt elő, amelynek csupán egy pályázó felelt meg. S ez a pályázó az a Magyar Iskolagyümölcs Kft., amely áprilisban alakult meg Kiskőrösön, s a tulajdonosai között egy közismert fideszes politikus is található. A mutyizásra az utal a rövid határidő mellett, hogy a kiskőrösi cég még áprilisban megkereste a megyei termelőket, hogy tíz százalék fejében alvállalkozóként lehetnek gyümölcsbeszállítók, vagyis a kft. vezetői már a hirdetmény júniusi közzététele előtt tudták, hogy közbeszerzést írnak ki a gyümölcsszállításra, s ismerték a feltételeket is.

Az MSZP megyei elnöke az eljárás felfüggesztését kezdeményezte a Közbeszerzési Hatóságnál, kedden pedig a Parlamentben is beszámolt a „mutyigyanús” ügyről, de Fónagy János államtitkár az eljárás lezárultáig a képviselő türelmét kérte. Zárásként még egy tényt közölt dr. Veres János: a pályázatot meghirdető KIK közbeszerzési tanácsadója és a pályázó cég közbeszerzési tanácsadója ugyanaz a személy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!