Nyíregyháza hírei

2013.06.13. 15:21

Tizenkét szak indítását szünetelteti a Nyíregyházi Főiskola

Nyíregyháza, 2013. június 13., csütörtök (MTI) - Szünetelteti tizenkét bolognai rendszerű alapszakának indítását, és intézeti rendszerben működteti tovább öt karát a Nyíregyházi Főiskola.

Nyíregyháza, 2013. június 13., csütörtök (MTI) - Szünetelteti tizenkét bolognai rendszerű alapszakának indítását, és intézeti rendszerben működteti tovább öt karát a Nyíregyházi Főiskola.

Jánosi Zoltán rektor csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a főiskolán tavaly hatályba lépett intézményfejlesztési terv és a kormányzat felsőoktatást érintő koncepciója alapján átalakul a képzési, irányítási és szerkezeti rendszer.

A jelenleg több mint ötezer hallgatót oktató főiskola fizetési kötelezettségeinek és részben a PPP-beruházásokból eredő tartozásállományának csökkentésére 350 millió forint támogatást kapott a 2 milliárd forint keretösszegű felsőoktatási struktúraváltási alapból, ennek fejében pedig az intézmény egy szerkezetátalakítási, irányítási és korszerűsítési program végrehajtását vállalta - közölte a rektor. Az erről szóló támogatási szerződést júniusban írta alá Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszter és a főiskola rektora.

A tervek szerint a második körben további több száz millió forint támogatást kaphat a Nyíregyházi Főiskola - tette hozzá Jánosi Zoltán.

Az intézmény szenátusa által is elfogadott szakmai program tizenkét bolognai rendszerű alapszak szüneteltetését, illetve a tanárképzésbe átvezetését írja elő: szeptembertől nem indítják el a magyar, a történelem, az andragógia, a pedagógia, a környezetkultúra, a plasztikai ábrázolás, a kommunikáció és médiatudomány, a nemzetközi tanulmányok, az informatikus-könyvtáros, a fizika, a kémia és a matematika szakokat a Nyíregyházi Főiskolán.

Jánosi Zoltán rögzítette: a kevés hallgatót vonzó alapszakok többségének szüneteltetését már tartalmazta a főiskola által tavaly megalkotott intézményfejlesztési terv, amely most kiegészült a kormányzati koncepcióval.

Az eddigi öt kar működésében is változások történnek, a rektor indoklása szerint működtetésük költségessé vált az elmúlt években, emellett több kar nem volt "tiszta" szerkezetű", azaz több tudományterületet fogtak össze. Az öt kar helyén tizenhárom intézetet hoznak létre, ezekhez csatlakozik az eddig karon kívül működő agrár- és molekuláris kutatóintézet.

Az átalakítás az előzetes számítások alapján körülbelül 40 millió forintos megtakarítást jelent a Nyíregyházi Főiskolának - tette hozzá a főiskola vezetője. A főiskola intézményfejlesztési terve emellett a 700 fős dolgozói létszám húszszázalékos csökkentését is előírja 2015-ig, hetven dolgozót már elbocsátottak.

A több mint tízezer hallgatóra méretezett főiskolai kampusz kihasználatlan infrastruktúráját bérbe adja a főiskola - mondta el Jánosi Zoltán.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!