Nyíregyháza hírei

2013.07.24. 18:22

A kutyatartás kultúrája

Nyíregyháza - A törvény értelmében tilos a kutyát közterületen felügyelet nélkül elengedni.

Nyíregyháza - A törvény értelmében tilos a kutyát közterületen felügyelet nélkül elengedni.

– A játszótér kiemelt hely, ezért fokozott figyelmet fordítunk arra, hogy folyamatos jelenléttel megakadályozzuk az ilyen eseteket, hiszen már a megjelenésünk is visszatartó erővel bír – mondta el lapunknak Bodrogi László, a nyíregyházi közterület-felügyelet vezetője és elismeri azt is: nagyon nehéz a tetten érés, amikor a helyszínen vannak.

A szabálysértési törvény értelmében tilos a kutyát közterületen felügyelet nélkül elengedni, élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – beengedni, illetőleg bevinni, szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – szállítani.

Az állat által okozott szennyezést meg kell szüntetni. Aki ezeket megszegi, szabálysértést követ el, a helyszínen 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, feljelentés alapján 150000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Szabályozó rendelet

Létezik egy Kormányrendelet, mely a kedvtelésből tartott állatok tartását és forgalmazását szabályozza, e szerint közterületen ebet sétáltatni a kutyafuttatásra kijelölt hely kivételével csak pórázon lehet, az ebet csak olyan személy vezetheti, aki képes annak irányítására, kezelésére, féken tartására. Szájkosár csak a jellemzően veszélyes fajta esetén kell.

– Visszatérve a játszótéri példához, amennyiben sikerül a tetten érés, akkor a felügyelők 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki, a szabálysértési feljelentés összege pedig elérheti a 150 ezer forintot. S ez már nemcsak veszélyeztetés kutyával, hanem köztisztasági szabálysértésnek is minősül. Ha nagytestű kutyával találkozunk, ami ugat és felénk tart, a legjobb megoldás, ha megállunk, és lassan, nyugodtan, kiszámíthatóan viselkedünk – mondja Pelyvás Csaba kutyakiképző.

– A kutyák a mozgást követik, a mozgó célpontot pedig zsákmánynak tekintik és akkor is a nyomába erednek, ha nem is akarják bántani. A képzett kutya tudja, hogy ha a zsákmány egy helyben van, azt neki őriznie kell, azaz ha megállunk előtte, ő is ezt teszi. Persze, ez egy ilyen helyzetben nem egyszerű, hiszen ösztönösen menekülni próbálunk, de ez esetben nem ez a célravezető megoldás – mondja a szakember, aki szerint sokan nem tudják, hogy szájkosárhasználatot a törvény nem bizonyos fajtákhoz köti.

Pozitívak a tapasztalatok

A nyírszőlősi dr. Tisza Krisztina már hosszú évek óta kutyatulajdonosnak mondhatja magát, jelenleg három magyar vizslája is van. Rendszeresen sétáltatja kedvenceit, emellett pedig nagy figyelmet fordít arra is, hogy környezetét tisztán tartsa egy-egy futás után. – Tapasztalataim alapján manapság már egyre több állattartó vesz magához a póráz mellé egy zacskót is, ami örömmel töltheti el a parkok és játszóterek kedvelőit – közölte lapunkkal.

A szájkosárról

Szájkosarat csak akkor kell feltenni, ha az ebet veszélyesnek minősítették – például azért, mert korábban megharapott valakit –, vagy ha a gazdája ezt szükségesnek ítéli. A gond akkor van, ha a tulajdonos túlértékeli saját képességeit és nem tudja fegyelmezni az állatot. A kistestű, lakásban tartott kutyusokkal az a probléma, hogy nem tudják őket kontroll alatt tartani. Ezen ebek nagy részét gyerek – vagy társpótlékként kezelik a gazdáik, holott a kutyáknak nem ez az alapvető „funkciójuk”, ám ha nem kutyaként bánnak velük, nem is fognak akként viselkedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!