Nyíregyháza hírei

2013.07.27. 10:53

Átvészelni a hőséget

Nyíregyháza - Hétfő éjfélig van érvényben az országos tiszt főrovos elrendelt harmadfokú hőségriadó. Az előrejelzések szerint a legnagyobb meleg vasárnap és hétfőn lesz: 33-38, illetve 34-39 Celsius-fok.

Nyíregyháza - Hétfő éjfélig van érvényben az országos tiszt főrovos elrendelt harmadfokú hőségriadó. Az előrejelzések szerint a legnagyobb meleg vasárnap és hétfőn lesz: 33-38, illetve 34-39 Celsius-fok.

- A kánikulában a könnyű, szellős ruházat viselése kiemelten fontos, akárcsak a megfelelő folyadékpótlás, az alkohol fogyasztása azonban fürdőzés közben fulladást okozhat - közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója. Győrfi Pál elmondta: a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van. Fontos a megfelelő folyadékpótlás ásványvízzel vagy teával. A hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy a szabadban tartózkodók fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés az erős UV-sugárzás és a napszúrás veszélye miatt.

– Az útra kelők pedig vegyék figyelembe, hogy nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációkészsége, meghosszabbodik a reakcióidő, emiatt nagyobb a balesetveszély - tette hozzá az OMSZ kommunikációs igazgatója.

Mit tehetnek az autósok, hogy elkerüljék a baleseteket – kérdeztük szakértőnket, Tar Béla gépjármű oktatót, aki korábban közlekedési rendőr volt. – Megyénkben a 36-os, és a 41-es számú főutak a nagy kelet-nyugati keresztutak. Reggel a Tiszavasvári felől Nyíregyházára, illetve a megyeszékhelyről Apagy felé utazókat éri szemből a napfény. Minden esetben hajtsák le a napellenzőt, ha szemhatárig árnyékolnak, sokkal jobban látnak, és az erős napfény nem fárasztja ki a szemet. Fontos tiszta szélvédővel közlekedni (sok bogár csapódik szét rajta, illetve a fákról lehulló gyantás maradványok miatt sok por tapadhat meg a szélvédőn), mert a szennyeződések szétszórják a napfényt, ami miatt nem látnak rá rendesen az úttestre. Egyetlen másodpercnyi (ezalatt 15-30 méteret is megtehet az autó) kihagyás elég lehet egy balesethez. Az ablakokat úgy nyissuk meg, hogy a menetszéllel keletkező légáramlat közvetlenül ne az arcot és a szemet érje. Hosszú utakon gyakrabban iktassanak be pihenőt, a fáradt végtagok tornáztatása javítja a vérkeringést és a reakcióidőt. Legyen ivóvíz az autóban, akár hűtőtáskába készítve, olyan mennyiségben, hogy egy esetleges torlódás esetén is legyen nálunk elegendő folyadék.


Hűtsük az otthonunkat

Le a lámpákkal, ki a számítógéppel!

A hagyományos izzók és az elektromos készülékek, mint a számítógép igen sok hőt termelnek. Sokan követik el azt a hibát, hogy elsötétítenek, majd felkapcsolják a lámpát. Ezzel valójában fűtik a szobát. Hagyjunk inkább egy kis rést a sötétítőn, de ne kapcsoljunk lámpát.

Irány a padló!

Ha emeletes házban élünk, használjuk az alsó szinteket. A meleg levegő könnyebb, mint a hideg, ezért felfele száll. A szoba légterében több fokos hőmérséklet különbségek is kialakulhatnak. Minél közelebb vagyunk a padlóhoz, annál hidegebb van. Kerüljük az emeletes ágyakat, legyen kaland a hőség, aludjunk a padlón!

Házi légkondi!

A házilagos légkondicionáláshoz elegendő egy szobai ventilátor is! Nincs más feladat, mint egy kis jeget behűteni, majd egy edényben a ventilátor elég helyezni. A gép így nemcsak keveri, hanem hűti is a levegőt. Megoldást jelenthet az is, hogy hidegvizes törülközőket terítünk szét a lakásban. Vigyázat, ez azonban növeli a páratartalmat is, amitől nehezebben elviselhető a meleg.

Szellőztessünk, de hogy?

A kinti levegő még naplemente után is melegebb, mint a benti, ezért csak akkor érdemes szellőztetni, ha már valóban hűvösebb van kint, mint bent. Ez hőmérővel ellenőrizhető, mert a szellőztetéskor a légmozgás miatt hidegebbnek érezzük a levegőt, mint amilyen valójában. Ha már kezd lehűlni a levegő, először az északi és keleti ablakokat érdemes kinyitni, itt több fokkal is hűvösebb lehet, mint a napsütötte oldalakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!