Nyíregyháza hírei

2013.07.02. 10:28

Jegyzet: Becsüsök

<em>„A mai világban a természettudományok és a műszaki tudományok értéktermelők. A humántudományok, a kultúra nagyon fontos, de nem értéket teremtenek, hanem az embereket gyönyörködtetik..” – mondta Klinghammer István felsőoktatási államtitkár, bölcsészek, művészek, kutatók ezreinek érdemeit kérdőjelezve meg.</em> <strong>Száraz Ancsa jegyzete.</strong>

„A mai világban a természettudományok és a műszaki tudományok értéktermelők. A humántudományok, a kultúra nagyon fontos, de nem értéket teremtenek, hanem az embereket gyönyörködtetik..” – mondta Klinghammer István felsőoktatási államtitkár, bölcsészek, művészek, kutatók ezreinek érdemeit kérdőjelezve meg. Száraz Ancsa jegyzete.

Ha ez azt jelenti, hogy csak az értékes, ami pénzt is hoz, hogy ítéljük meg Ady vagy Kodály műveit, mennyit érnek színészeink, rendezőink? Sokat, mert a kultúra értéket teremt! És nemcsak szellemit, anyagit is. Aki színházba megy, fizet a jegyért és a ruháért, amit felvesz, a könyv árában a szerkesztőség és a nyomda költsége is benne van, de bölcsész a rendező is, akire színházak épülnek, a festő képeit pedig a múzeum pénzért mutatja be. A kultúra tehát nemcsak boldogságot hoz, de pénzt is, igaz, ezeket nem ugyanazok élvezik – sebaj, aki az előzőt szereti, annak az utóbbi általában kevésbé fontos.

De még mielőtt igazán belemerülhettünk volna az értékbecslésbe, a humántárca közzétette az interjú helyes értelmezését: a politikus arra utalt, hogy vannak GDP-t termelő tudományágak és vannak az embereknek boldogságot okozók. Így már más. Ha utólag megmondják, hogyan kell értelmezni egy államtitkár szavait, az tiszta helyzetet teremt. És értéket. Felső fokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!