Nyíregyháza hírei

2013.07.03. 10:45

Bővelkedünk értékekben

Nyíregyháza - Bekerülhetnek a nemzeti értéktárba, sőt: hungarikummá nemesedhetnek.

Nyíregyháza - Bekerülhetnek a nemzeti értéktárba, sőt: hungarikummá nemesedhetnek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés döntése értelmében létrejött a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár, illetve megalakult a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság.

– A bizottság munkájában szerepet kapott a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is, melynek kiemelt célja a vidéki élet értékeinek megőrzése, a hagyományok ápolása, a vidékfejlesztési jó gyakorlatok bemutatása, terjesztése – sorolja az alapelveket Baracsi Endre, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei referense.

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény adja a vázát annak a szabályozási rendszernek, melyen keresztül megvalósul a magyar nemzeti értékek és hungarikumok körének meghatározása, azok felkutatása, dokumentálása, rendszerezése

Bizottságok a településeken

– Mindezeket kell népszerűsíteni, megismertetni a jelenlegi és a jövő nemzedékkel – szögezi le a referens.

A nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése és védelme egy többszörösen összetett, egymásra épülő rendszerben történik. Ennek a rendszernek az alapját a települési önkormányzatok alkotják, amelyek Települési Értéktár Bizottságokat hozhatnak létre.

Saját gyűjtőmunkában is

– Ezek készítik el a településen fellelhető nemzeti értékek gyűjteményét, amelyet megküldenek a Megyei Értéktár Bizottságnak. Tehát a rendszer második fokát a Megyei Értéktár Bizottságok jelentik, ahol rendszerezik a települési értéktárak adatait, és természetesen saját gyűjtő munkát is végeznek. A megyei értéktárak a munkájukról a Hungarikum Bizottságnak adnak tájékoztatást – hívja fel a figyelmet Baracsi Endre.

A Megyei Értéktár Bizottság létrehozása különösképpen indokolt, hiszen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye bővelkedik olyan értékekben, amelyek alkalmasak arra, hogy bekerüljenek a megyei, továbbá a nemzeti értéktárba, esetleg hungarikummá nemesedjenek.


 

A Bizottság tagjai

Lakatosné Sira Magdolna, a bizottság elnöke, országgyűlési képviselő

Bakti János, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Baracsi Endre, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

Bardi Béla, Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Szövetség

Dr. Bene János, Jósa András Múzeum

Dr. Dám László, nyugalmazott múzeumigazgató

Kerekes Miklós, Ajak Nagyközség polgármestere

Dr. László Gézáné, Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár

Dr. Lenti István, Nyíregyházi Főiskola

Puskásné Oláh Júlia, Aranykapu Népművészeti Egyesület

Somogyi Tibor, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Tóth Béla, Szatmár Néptánc, és Népművészeti Egyesület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!