Nyíregyháza hírei

2013.07.20. 16:27

Csiszolják, hogy régi fényében csillogjon a magyar szablya

Nyíregyháza - Szablyával vívhatnak a magyarok! Ez nem is olyan természetes, hiszen a szablya vívás oktatását 1848-óta négyszer tiltották be hazánkban.

Nyíregyháza - Szablyával vívhatnak a magyarok! Ez nem is olyan természetes, hiszen a szablya vívás oktatását 1848-óta négyszer tiltották be hazánkban.A hagyományőrzés egy másik módjára vállalkozott a Wing Tsun kung fu mester Si Hin Fekete László. Mesterétől, Si Fu Mádai Norberttől egy ideje nem csak a kelet-ázsiai harcművészetet, hanem a szablyavívást is tanulja, tudását pedig átadja. Az alapokat az a Keresztessy József adta, akit az elbukott 1848-as forradalom és szabadságharc után sáncfogságra vetettek.

Szabadulása után kérvényekkel ostromolta Pest város vezetését, hogy engedélyezzék vívóiskola megnyitását. 43 sikertelen kérelem után kapott engedélyt a megnyitásra, ekkor – nem minden célzás nélkül – 48 tanítvánnyal kezdte meg a munkát.

Késői utódai természetesen előbb csak fakardokkal tanulják meg az alapállásokat, a vágást, védést, támadást. Csak évekkel később vehetnek kézbe igazi szablyát, akinek kedve van, csatlakozhat a növendékekhez. Az érdeklődők csütörtök este Nyíregyházán láthattak bemutató edzést ebből a magyaros tudományból. A szablya vívás tudományát a világ 33 hadseregének oktatták magyarok.

– A hagyományőrzés egy másik módjára vállalkoztam, huszonhárom esztendeje foglalkozom Wing Tsun kung fuval, ezalatt ismertem meg mesteremet, Máday Norbertet. Az ő hatására második éve foglalkozom komolyan a hagyományőrző magyar szablyával. Rendszeresen tartunk bemutatókat, célunk, hogy nemzeti kincsünket és büszkeségünket, a magyar szablyát újra a megfelelő helyen és megfelelő módon kezelhessük - summázta véleményét a nyíregyházi Fekete László wing-tsu mester, magyar szablya oktató.


Szablyatörténet

A szablya egyélű görbe kard.Ivelt pengéjű, az egyik legtökéletesebb vágófegyver, Ázsiából származik.

Hogy mitől volt jó egy szablya, azt annak görbülete, tömege, súlypontja a penge minősége a markolat tengelye határozza meg.

A fegyver szépségére legalább annyira ügyeltek, mint harci képességére.

A szablya egyedüli hátránya, hogy vaspáncéllal szemben hatástalan. Magyarország területén először a népvándorlás korában tűnt fel.

A szablya hosszúsága: 70-90 cm, ebből a penge hossza 60-65 cm-nyi.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!