Nyíregyháza hírei

2013.07.22. 11:19

Harcban a parlagfű ellen

Nyíregyháza - Június végén lejárt a parlagfű-mentesítési határidő, aki eddig nem irtotta ki a parlagfüvet a telkén, mától 15 ezertől akár 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságra számíthat.

Nyíregyháza - Június végén lejárt a parlagfű-mentesítési határidő, aki eddig nem irtotta ki a parlagfüvet a telkén, mától 15 ezertől akár 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságra számíthat.

– A bírság mértéke a terület nagyságától függ, illetve attól, hogy kül-vagy belterületről van-e szó – tájékoztatta lapunkat Sipos Tibor, a megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság vezetője. Az élelmiszerláncról szóló, 2008-ban szigorított törvény mondja ki, hogy a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Sipos Tibor elárulta: az idei évben előzetes információi szerint 4-5 millió forint állhat rendelkezésükre a védekezés megszervezésére.

A földhivataltól kapják az ügyeket

A helyszíni ellenőrzés elvégzésére külterületen a körzeti földhivatal jogosult, mi tőlük kapjuk meg az ügyet, és szükség esetén elrendeljük a közérdekű védekezést. Ennek elrendelésével párhuzamosan az igazgatóság értesíti az ügyfelet, hogy eljárás indult ellene parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása miatt – közölte Sipos Tibor igazgató.

A szakember hozzátette: bírság kiszabására minden esetben ők jogosultak.

Növényvédelmi bírságot minden esetben ki kell szabnunk, a hatóságnak e tekintetben nincs mérlegelési lehetősége. A növényvédelmi bírság mértékét az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló kormányrendeletben foglaltak szerint első sorban a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg.

Belterületen az önkormányzat jegyzője is kezdeményezhet helyszíni ellenőrzést – folytatja az igazgató. Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tett eleget, akkor a jegyző elrendelheti a közérdekű védekezést, amiről az érintett értesítést kap. Bírság kiszabására viszont belterületen is mi vagyunk a jogosultak – tájékoztat a növény- és talajvédelmi igazgató.

További részletek a Kelet-Magyarország július 23-i számában!

 

Parlagfű Bejelentő Rendszer

A parlagfüves területek felderítése, valamint a lakossági bejelentések kezelésének megkönnyítése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából kifejlesztésre került egy ún. Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR). A rendszer célja a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a lakosság közötti információáramlás gyorsabbá és pontosabbá tétele. A rendszer különlegessége, hogy a megtett bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jussanak el, mellyel biztosíthatóvá válik a hatósági intézkedések gyorsabb és zökkenő-mentesebb lebonyolítása.

A Parlagfű Bejelentő Rendszert bárki használhatja, a helyi lakosság, a társadalmi szervezetek és a vállalkozások egyaránt.

A rendszer a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldaláról, ITT közvetlenül elérhető.

A bejelentő rendszer július 1-től egészen a szezon végéig fogadja a bejelentéseket, ugyanis a jogszabály július 1-hez köti a parlagfű elleni védekezési kötelezettség kezdetét, a fagyok beálltával (amely általában októberre esik) pedig véget ér az egyéves növények, így a parlagfű számára is a vegetációs időszak.

A helyszíni ellenőrzésről az ügyfél előzetes tájékoztatása mellőzhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!