Nyíregyháza hírei

2013.07.25. 07:17

Jegyzet: Bálám szamara füstfelhőben

Futótűzként terjedt a nyomasztó hír szerdán: a nagy vízfolyam, a Tisza közelében a tűz járja őrjítő, vad táncát hajnal óta – ég 8 ezer körbála egy jándi telephelyen. A bálabontás eme mérhetetlenül ijesztő formája, nagyságrendje döbbenetet keltett kora reggel - Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Futótűzként terjedt a nyomasztó hír szerdán: a nagy vízfolyam, a Tisza közelében a tűz járja őrjítő, vad táncát hajnal óta – ég 8 ezer körbála egy jándi telephelyen. A bálabontás eme mérhetetlenül ijesztő formája, nagyságrendje döbbenetet keltett kora reggel - Ladányi Tóth Lajos jegyzete. Az extra hőségben nehezen fékezhető gyorsasággal váltak a lángok martalékává a mezőgazdasági göngyölegek, miközben azonnal riasztották az illetékeseket.

Az oldalról nyitott pala- és cserépfedésű épületet látva a szíve szakadt meg a tulajdonosnak, aki végig nézte a szörnyű megsemmisülést. A környék felbolydult méhkashoz hasonlított, Vásárosnaményból, Mátészalkáról, Fehérgyarmatról, Kisvárdáról, Baktalórántházáról és Nyíregyházáról gőzerővel vonultak az egységek a tűzfészekhez.

Előzőleg a Vas megyi Boba gumitelepén csaptak magasba a lángok, több mint két hektáros területen a három méter magasra felrakott autógumioszlopok vesztek kárba. Utána a Somogy megyei Kazsok egyik szarvasmarhatelepén égett tízezer kockabála. Mentették a szomszédos épületeket, istállókat, pajtákat, lovakat, szamarakat, teheneket. Minden pusztítás lélekromboló, ám mivel az aktuális gyulladás szabolcs-szatmár-beregi testen ejtett fájdalmas sebet, fokozottabb a figyelem. Azonnal elrendelték a III. kiemelt riasztási fokozatot, és a hatékony közbeavatkozásnak, a megfeszített munkának köszönhetően elérték céljukat a lánglovagok.

A hamuvá töppedt, nemrég még gondosan összetömörített bálák előtt bámészkodó csak állt, mint Bálám szamara, nézett, mint borjú az újkapura. Tehetetlenül, érthetetlenül, mélán, kétségbeesve. Az okokat szakértők bevonásával vizsgálják, ám az égéstermék, a hamisítatlan szag és a műveleti terület önmagáért beszél, emlékeztet mindarra, ami az elmúlt nap történt. A kánikula tombol, óvjuk értékeinket, egészségünket! Ketyeg az öngyulladás időzített bombája, olykor elég egy szikra, és egy élet munkája mehet tönkre pillanatok alatt a lángok gyilkos ölelésében.

Ezek is érdekelhetik