Nyíregyháza hírei

2013.07.29. 10:31

Jó közösség – pedálozásokkal

Nyíregyháza - Már 14 éve buzdít kerékpározásra a Zöld Kerék Alapítvány.

Nyíregyháza - Már 14 éve buzdít kerékpározásra a Zöld Kerék Alapítvány.

Egyre népszerűbb jármű a kerékpár, kicsik és nagyok lelkesen pedáloznak. A biciklizés további népszerűsítése érdekében kerékpáros biztonsági napot rendez a Kelet-Magyarország több támogatóval együtt augusztus 1-jén, csütörtökön 13 órától a nyíregyházi Kossuth téren. A bringázás népszerűsítését vállalta fel a Zöld Kerék Alapítvány is, amelyet Garainé Nagy Éva alapított 1999-ben apósa, Garai Zoltán kerékpárversenyző emlékére, aki szép sikereket ért el megyei és országos versenyeken. Az alapítvány célja továbbá a kerékpáros és természetjáró programok szervezése, a környezet és természetvédelem, valamint fogyatékkal élők segítése. Évente körülbelül 30 rendezvényt szerveznek, ami több ezer embert mozgat meg. A megtett kilométerek száma sem piskóta, összesen 35 ezer kilométert tekertek le eddig az ország minden táján.

– A szervezői csoportunk 15 főből áll, velük tervezzük meg mindig az éves programot. Bejárjuk a Nyíregyháza és környékén lévő kerékpárutakat, felmérjük az állapotukat, levágjuk a behajló ágakat. Telefonos és személyes tanácsadással segítjük az érdeklődőket kerékpározás, természetjárás tárgykörben, turisztikai látványosságokról, múzeumokról – mesélte Kazai Béla, a Zöld Kerék Alapítvány programvezetője.

Fő a biztonság

Mivel az alapítvány szerint is vannak még hiányosságok a kerékpáros kultúra terén, ezért elindították a Bringa Suli szolgáltatásukat is, amivel különböző falunapokra, rendezvényekre és iskolákba járnak ki. Ezzel próbálják az elméleti és gyakorlati kerékpáros tudást fejleszteni.

– Rendelkezünk egy mobil kerékpáros ügyességi pályával, mely KRESZ-táblákból, bójákból, ügyességi akadályokból áll, melyen lehet gyakorolni a biztonságos közlekedést. Aki akar, egy KRESZ-tesztet is kitölthet és leellenőrizheti elméleti tudását, ezt mi kiértékeljük, és felhívjuk a figyelmet az esetleges hiányosságokra.

Bármerre elgurulnak

– Ebben az évben elég sokfelé gurultunk. Jártunk Homoktanyán, ahol kemencében sült finomságokkal vártak a helybeliek. Tavasszal különösen örültünk a Föld napja tiszteletére megrendezett kerékpáros felvonulás, a Critical Mass sikerének, ahol több száz bringással pedáloztunk végig a városon. A fő attrakciónk ebben az évben az volt, amikor a csapatunk július elején körbetekerte a Balatont egy nap alatt, ami 220 kilométeres távot jelentetett. Programjaink nyíltak, és bárki jelentkezhet rájuk, aki szeret bringázni és tiszteli a természetet. Reméljük a jövőben egyre többen csatlakoznak majd hozzánk, és választják a két kereket, négy helyett.

TP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!