Nyíregyháza hírei

2013.07.11. 12:16

Nyári ellenőrzést tart a fogyasztóvédelem

Nyíregyháza - A nyári főszezonban a megnövekedett bel- és külföldi vendégforgalom mellett megfigyelhető, hogy a különböző rendezvények ráépülnek a nyári szabadságolások és a tanítási szünet időszakára.

Nyíregyháza - A nyári főszezonban a megnövekedett bel- és külföldi vendégforgalom mellett megfigyelhető, hogy a különböző rendezvények ráépülnek a nyári szabadságolások és a tanítási szünet időszakára. Ezért a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége az idei évben is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy ellenőrzéseivel biztosítsa az idegenforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályi előírások megtartását, ezzel elősegítve a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelmét és a megfelelő tájékoztatáshoz való jogának érvényesülését.

A vendéglátó-egységek ellenőrzése során kiemelt hangsúlyt kap a fogyasztók vagyoni érdekét sértő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok (pl. „vásárlói megkárosítás”, „többletszámolás”) feltárása. A felügyelőség vizsgálja a szeszes, illetve alkoholmentes italok térfogatát, a tömegre értékesített termékek (pl. grillezett hús, hurka, kolbász, gumicukor, pogácsa) mérési pontosságát, a felszolgálási díj feltüntetését, a kereskedők nyugta vagy számlaadási kötelezettségét, valamint a mérőeszközök hitelességét. A vizsgálatok kiterjednek a kereskedelmi tevékenység végzése általános feltételeinek – így a nyitvatartási időre, a vásárlók könyvére, a kereskedőre vonatkozó adatok feltüntetésére vonatkozó szabályok betartásának – ellenőrzése is.

Lapunk két fogyasztóvédelmi felügyelőt elkísért egy ilyen hivatalos ellenőrzésre, melynek célpontja egy nyíregyházi, frekventált helyen található kávézó volt. Itt a szakemberek próbavásárlást végeztek, betekintettek a vásárlók könyvébe, ellenőrizték a nyugtaadást és a mérőeszközök hitelességét. A fogyasztóvédelmi „rajtaütés” részleteiről a Kelet-Magyarország pénteki számában olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!