Nyíregyháza hírei

2013.07.12. 13:53

„Olyan volt, mint egy ágyúdörej”

Rakamaz – <em>Megéltem már sok nehéz pillanatot életemben, és azt gondoltam, nekem az élet már nem tud újat mutatni. De olyat, mint amilyen a csütörtök délutáni vihar volt, még soha nem láttam</em> – meséli az idős rakamazi hölgy, Czikó Györgyné, akinek érdekes módon károkat nem is a saját háza okozott.

Rakamaz – Megéltem már sok nehéz pillanatot életemben, és azt gondoltam, nekem az élet már nem tud újat mutatni. De olyat, mint amilyen a csütörtök délutáni vihar volt, még soha nem láttam – meséli az idős rakamazi hölgy, Czikó Györgyné, akinek érdekes módon károkat nem is a saját háza okozott. A szomszéd épület tetejét bontotta meg a szél, a lerepülő cserepek pedig a verandája ablakán estek be hozzá. A városban több mint 180 ingatlan sérült meg, a tetőkön lévő fólia mutatja, hol csapott le a vihar. A Hunyadi utca egyik házának tetejét nemcsak néhány helyen fedi ideiglenes borítás: a lemeztetőt az utolsó négyzetcentiméterig letépte a szél.

A közeli telken dolgozó Rónavölgyi Lajos szerint nagyon gyorsan történt minden, amikor leszakadt az ég, ők elbújtak abban az épületben, aminek a tetőszerkezetén dolgoztak. – Olyan volt, mint egy ágyúdörej, félelmetes hanggal szakadt le a tető. Amikor elállt az eső, mindenki rohant haza, nem tudhattuk, mi vár ránk. Szerencsére a mi házunk megúszta, az egyik kollégám viszont nem volt ilyen szerencsés, náluk például a pala fele összetört.

A tulajdonos, Nádasdi Tibor udvara olyan, mint egy tetőfedő-lerakat. Azokkal a lemezekkel van tele, melyek egy részét az utcára, a másik részét pedig a szomszéd épület tetejére repítette a vihar.

– Megálltam a ház előtt az autóval, amit szinte dobált a szél. Berohantam a házba, hogy bezárjam az erkélyajtót, és mire kinéztem az ablakon, azt láttam, hogy az utcán van a tetőnk. Hátrafutottam, de akkorra már a többi része a szomszéd ház tetején volt, még a szarufa is lerepült. Ömlött be a víz, a csilláron át is folyt be a lakásba, a tapéta reggelre el is kezdett leválni. Szörnyű volt, az egyetlen pozitívum – ha lehet egyáltalán ebben a helyzetben ilyesmiről beszélni –, hogy van biztosításunk, így abban bízunk, hogy a kár egy része megtérül. Legalábbis az anyagi, mert ez lelkileg is nagyon megviselt bennünket, ezt pedig nem lehet megfizetni – mesélt a történtekről Nádasdi Tibor.

A város polgármestere, Farkas Ernő pénteken délelőtt lapunknak azt mondta, a károk felmérése folyamatos, a bajba jutottaknak palával, cseréppel, fóliával segítenek, ezeknek a költségét az önkormányzat fedezi.

„Tudtuk, hogy nagy baj lesz”

Paszabon 81 házban keletkezett kár, a Kossuth és a Bercsényi utcán szinte alig maradt olyan épület, ahol ne látszanának a vihar nyomai. Jónás László azt mutatja, hol omlott le a tűzfala: a leszakadó darabok mellett most tyúkok kapirgálnak.

– A reggeli esőt még lehúzta a Tisza, de a délutánival már nem bírt – meséli a férfi. – Tudtuk, hogy baj lesz, mert a felhő nem kék volt és nem is fekete, hanem zöld, ilyet pedig még soha nem láttunk. Húsz–huszonöt perc volt az egész, ez az utca volt a viharsáv közepében. Ledőltek a kémények, lerepültek a cserepek, a palák, kidőltek a kerítések. Mi szerencsének vagyunk, mert van biztosításunk, de mi lesz azokkal, akiknek nincs? Az egyik szomszéd havi 37 ezer forintból él, ő miből fogja megvenni a palát és a lécet? – teszi fel a kérdést, miközben szép lassan ismét elkezd esni az eső.

A település képviselő-testülete hétfőn rendkívüli közgyűlést tart, ahol eldöntik, hogyan tudnak segíteni a legrosszabb helyzetben lévőknek: azon családoknak, akiknél a kémények és tűzfalak is megsérültek. Tajthy Péter polgármester elmondta, csütörtökön késő délután kinyittatták a Tüzép-telepet és megvettek annyi lécet és fóliát, hogy a házak beázását megakadályozzák, a gond ott van, ahol a tűzfal akár be is dőlhet. – Az érintett családoknak falazóanyaggal és fóliával tudunk segíteni és ha szükséges, munkaerővel is – tette hozzá.

Természetben fizetik ki az átmeneti segélyt

Tiszabercelről egy gyereket kórházba kellett vinni, mert kisebb zúzódásokat szenvedett, amikor leszakadt a mennyezet, de már kiengedték, jól van – tudtuk meg a település jegyzőjétől, dr. Szilágyi Norberttől.

– Nyolc ház sérült meg, 17 embert kellett ideiglenesen máshol elhelyezni, a károkat már csütörtökön este felmértük. Az önkormányzat saját forrásból oldja meg az érintett családok támogatását: átmeneti segélyt biztosítunk a számukra, amit természetben fizetünk ki, így palát, cserepet, fóliát adunk nekik és ha igénylik, munkaerőt is biztosítunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!