Nyíregyháza hírei

2013.07.27. 10:44

Régi Pesti kabaré a Múzeumfaluban

Nyíregyháza - A Mandala nyár programjain belül péntek este Nyíregyházán, a Múzeumfaluban a régi pesti kabaré leg időt állóbb darabjainak tapsolhatott a közönség.

Nyíregyháza - A Mandala nyár programjain belül péntek este Nyíregyházán, a Múzeumfaluban a régi pesti kabaré leg időt állóbb darabjainak tapsolhatott a közönség.

Harsányi Gábor, Magyar Attila, Nyertes Zsuzsa, Heller Tamás, Beleznay Endre – adta szereposztás már önmagában garancia volt a sikerre. A válogatásban előadott darabok közt akadt, ami klasszikus egymás mellett elbeszélésből fokozta a kétértelmű mondatok révén harsány kacajig a derűt, és volt, ahol egy helyzetkomikum kerekedett egyetlen cím cseréből. A cselekménysorok ritmusa hagyott időt a színészeknek a kikacsintós, kibeszélős játékra, ezzel vonva közelebb a történésbe a nézőt.

Van valami diszkrét báj a XX. század 20-as, 30-as éveinek pesti történeteiben.

A kávéházak füstös termeiben egy kávé és szódavíz mellett órákat ücsörgő írógéniuszok csak úgy mellékesen ontották azokat a helyzet és jellemkomikumokkal bővelkedő kis szösszeneteiket, amelyekkel az orfeumok, bárok, lokálok csábították a fülledt és negédes bulvárt igénylő úrfiúkat és úrlányokat. A kuplék, jelenetek, börleszkek szerzői vetélkedtek, szinte egymásra licitálva, bohém lényük legjavát adva sziporkáztak poénjaikkal barátjuk pukkasztására. Karinthy, Heltai, Nagy Endre, Kellér, Békeffi vagy esetünkben Vadnai László, Rejtő Jenő, Vaszary Gábor hallhatatlan bravúrjai elevenedtek meg a régi pesti éjszakában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!