Nyíregyháza hírei

2013.07.31. 10:50

Villanások a múltból

Nyíregyháza - A Kelet-Magyarország is hozzájárult a Jósa András Múzeum helytörténeti kutatásához.

Nyíregyháza - A Kelet-Magyarország is hozzájárult a Jósa András Múzeum helytörténeti kutatásához. Az időutazás némely esetben lehetséges, bár a jövőt nem láthatjuk előre, de a múltba vissza tudunk menni egy pillanat erejéig. Olyan pillanatok ezek, amiket többé már nem élhetünk át, de felidézhetjük őket egy fénykép segítségével.

– A történet úgy kezdődött, hogy még a 80-as években a Kelet-Magyarország akkori fotóriportere Hammel József felajánlotta nekünk az otthonában lévő negatívokat. Ez körülbelül négy ezer tekercs, ami több mint 10.000 képet jelent. Emlékszem amikor Józsi bácsi bejött a múzeumba, mindegyik képről fejből meg tudta mondani, hol készült, és hogy mikor.

A következő széria Zsák Zoltán fényképeiből állt össze, ami öt ezer darab körül van. Ő is a Kelet-Magyarországnál dolgozott, de külsősként. A sor akkor lett teljes, amikor a szerkesztőség felajánlotta a múzeum számára az összes csíkmásolatot, ami a rendelkezésükre állt. Így már egy olyan sorozat van birtokunkban, ami egy kincs számunkra, és nagyon fontos a kutatásaink szempontjából – mondta el Bene János megyei múzeum igazgató.

Idő amíg elkészül

A képeket a 60-as évektől kezdték el feldolgozni, így sok idő lesz mindet digitalizálni. Ekkor a fotózás gyerekcipőben járt, mégis csak jó minőségű, szinte tökéletes felvételek kerültek a múzeum birtokába.

– A fotókat dokumentáljuk és sorba rakjuk majd, ezekben szinte benne van a város egész története. Nem csupán azokat képeket láthatjuk, amik az újságban megjelentek, hanem az összes olyan felvételt, amit az akkori fotósok készítettek. Nyíregyháza városiasodása képekben jelenik meg előttünk. Sok olyan épülettel találkozhatunk ami már meg sincs. Ki emlékszik már az egykori Csemege áruházra, ami a mai Metropol üzletház helyén volt? Ha még visszább megyünk az időben ugyanezen a helyen találjuk meg Benczúr Gyula szülőházát is. A településtörténet változásának kutatásához az egyik legjobb dokumentum ez a negatív gyűjtemény.

Kiállítás lesz belőle

A múzeum nem pusztán a tudományos munkájához használja fel a fotókat, hanem kiállítást is szeretne belőle rendezni. A képek beszkennelése után a digitális archívum a Jósa András Múzeum honlapján is megtalálható majd, ahol a látogatók Nyíregyházán kívül, az egész megye történelmi fotográfiájából szemezgethetnek majd. Ha a fényképeknek nagy sikere lesz, elképzelhető, hogy fotóalbum is készül majd a fél évszázados gyűjteményből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!