Nyíregyháza hírei

2013.08.19. 12:41

A nacionalisták szemében továbbra is szálka a vereckei emlékmű

Ukrajna - Az ukrán nacionalista tömörülés egyik legfontosabb célja továbbra is a magyar honfoglalási emlékjel eltávolíttatása – nyilatkozta a párt megyei elnöke.

Ukrajna - Az ukrán nacionalista tömörülés egyik legfontosabb célja továbbra is a magyar honfoglalási emlékjel eltávolíttatása – nyilatkozta a párt megyei elnöke.

Oleg Kucin az ukrán Dzerkalo Tizsnya lapnak nyilatkozva elmondta, hogy teljességgel jogosnak és megfontoltnak ítéli a vereckei emlékmű két éve történt felgyújtásában játszott szerepét. Az a véleménye ugyanis – és szerinte ezt minden igaz ukránnak osztania illendő – megengedhetetlen, hogy az ukrán államiságért küzdők sírjaira a kivégzőik egy újbirodalmi szimbólumot telepítsenek.

A nacionalista – és a legutóbbi választások óta – parlamenti Szvoboda párt kárpátaljai szócsöve azt állítja, hogy a szóban forgó emlékmű a magyarok számára az országuk mindenkori határát jelképezi. Épp ezért az ukrán nemzeti mozgalmaknak folytatniuk kell a magyar emlékjel lebontása érdekében megkezdett harcot. Persze, most már finomabb és civilizáltabb módszerekkel.

Kucin bejelentette, hogy beadványban fordult az ukrán törvényhozáshoz, melyben emlékeztetett, hogy a magyar emlékmű jogszabályokba ütköző módon, engedély nélkül lett felállítva, s mint ilyet, törvényi úton mielőbb el kell távolítani a Vereckei-hágóról.

Az ukrán lap Kovács Miklóst, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét is megszólaltatta:

– A Vereckei-hágó a magyar történelmi öntudat idiómája, amely Ukrajna számára semmilyen sértő jelleggel nem bír – szögezte le a KMKSZ vezetője. – Őseink Árpád vezetésével ezen a helyen keresztülvonulva leltek új hazára. Az emlékműhöz rendszeresen zarándokolnak szerte a világból magyar turisták, ezért a megrongálására irányuló próbálkozásoknak Magyarországon is rendkívül negatív a visszhangjuk. Sajnos, ezt a politikai kultúráink közötti aszimmetria miatt rendkívül nehéz megértetni az ellenfeleinkkel.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!