Nyíregyháza hírei

2013.08.26. 14:18

Csalóka képet fest a Robotzsaru

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fertőzöttnek számít a bűnügyi térképen.

Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fertőzöttnek számít a bűnügyi térképen. Az origo.hu részletesen górcső alá vette a 2013-as országos bűnügyi térképeket. Sajnos, nem túl előnyös színben tűnik fel megyénk: „Korábban még egyértelműen Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megye volt a leginkább fertőzött az összes bűncselekményt figyelembe véve, az idén viszont rossz lett a helyzet Hevesben, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Szabolcs-Szatmár-Beregben is”.

„A legveszélyesebb kategóriába már egy sor járás tartozik: a januári hét helyett összesen huszonhét – köztük a nyírbátori és a tiszavasvári is...”. „Bár több megyében romlott, nem pedig javult a helyzet, alapvetően ma is a keleti megyék járnak élen az erőszakos bűncselekményekben, éppúgy, mint januárban: a legrosszabb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében”.

Megkértük a rendőrség illetékesét, hogy kommentálják az összeállítást, az ORFK sajtóügyelete ekképpen reagált:

– A bűnügyi térkép mindig az adott időszakban az országban elkövetett bűncselekmények átlagához viszonyítja a megyék vagy járások helyzetét, emiatt lehetséges, hogy egy terület nem azért kap sötétebb színt, mert romlott ott a bűnügyi helyzet, hanem azért, mert máshol javult. A rendőrség statisztikája, a Robotzsaru, amin a nyilvános bűnügyi térképek is alapulnak, a különféle ügyekben elindult eljárásokat mutatja. Bár ez sokkal valószerűbb képet ad, mint a korábban elérhető adatok (az ENYÜBS nevű statisztika), de a valóságtól még mindig messze áll.

Részben azért, mert mire az eljárások elindulnak, hosszú idő is eltelhet a bűncselekmény elkövetésétől számítva (előfordulhat, hogy egy gyilkosságra csak évekkel később derül fény). A júliusban hatályba lépett új büntető törvénykönyv miatt megváltozott a bűnügyi statisztika rendszere, ami megnehezíti a korábbi adatok mostanival való összevetését.

A bűnügyi térkép számtalan tényezőtől függő, ezért a szubjektív biztonságérzettel szemben képes megmondani, hogy valójában mennyire veszélyes egy-egy környék. A bűnügyi térkép (amely korábban is létezett, de kívülálló nem tekinthetett bele az adatbázisba, csak a rendőrök) nem a lezárt ügyeket mutatja, hanem azokat, amelyekben nyomozás indult. Lehet benne keresni megyére, járásra, városra, de még utcára is; le lehet hívni harminc nap adatait, de egy év összesítését is. A rendszer automatikusan a lekérdezéshez képest harminc nappal korábbi helyzetet mutatja, mert a rendőrök nem szeretnék, ha a bűnözők a bűnügyi térképet böngészve túl korán értesülnének arról, hogy nyomozás indult-e ellenük.

Kétféle térképet kínál a rendszer: a ponttérképek megmutatják, hogy egy adott területen hol és hányszor történtek különféle bűncselekmények, az úgynevezett fertőzöttségi térképek pedig az összehasonlítást segítik, tehát kiderül belőlük, hogy egyik vagy másik kisebb-nagyobb terület biztonságosabb-e a másiknál; hogy a bűncselekményekkel való „fertőzöttsége” az átlaghoz képest magas vagy alacsony.

A bűnügyi térképet ITT érheti el,

A fertőzöttségit pedig ITT

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!