Nyíregyháza hírei

2013.08.30. 15:29

Egy húron pendülnek a Vikárban

Nyíregyháza - Pótbeiratkozással és pótfelvételivel kezdenek a nyíregyházi zeneiskolában.

Nyíregyháza - Pótbeiratkozással és pótfelvételivel kezdenek a nyíregyházi zeneiskolában.

Nem csak az általános és a középiskolákban kezdődik a tanév, hanem például a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola is szélesre tárja a kapuit.

– Hétfőn és kedden 14-18 óráig a pótbeiratkozással és a pótfelvételivel kezdünk – közölte Tamás Attila iskolaigazgató. – Az általunk kínált lehetőségek meglehetősen szerteágazóak: zeneóvoda, előképző, zongora, orgona, egyházzene, vonós (hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő), gitár, fafúvós (furulya, fuvola, oboa, fagott, klarinét, szaxofon), rézfúvós (trombita, kürt, harsona, tuba), ütőhangszerek, magánének, klasszikus szintetizátor (számítógépes zene), népzene (népi furulya, népi ének, népi hegedű, citera, cimbalom). Számtalan előnyt élvez, aki a művészetekkel foglalkozik. A zenetanulással fejleszthető például a nyelvérzék, a kommunikáció, az önbizalom, az empátia, a szépérzék és a kreativitás.

– Tanulóink a hangszeroktatáshoz heti két kötelező szolfézs órát kapnak és választási lehetőséggel zeneirodalom, kötelező zongora, kamarazene, zenekar (Piccoli Archi Ifjúsági és Gyermek Zenekar, Canto Guitarras Gitárzenekar, Vikár Fúvószenekar, Népzenei Együttes) tantárgyakat vehetnek igénybe.

A hangszeres órabeosztást pénteken 14-18 óráig tartják, az órarend szerinti tanítás szeptember 9-én, hétfőn kezdődik.

A művészetekben való jártasság az általános műveltség alapja. A művészet lélekművelő szerepe egy egész életen keresztül hatással van a személyiségre. A zenetanulás serkenti a bal agyfélteke fejlődését (ez felelős a nyelvi készségekért is), illetve hozzájárul más tantárgyak tanulásának sikerességéhez is. Fejleszti a memóriát, a kreatív gondolkodásmódot, a problémamegoldó készséget.

A zenetanulás fontos nevelőeszköz, mely olyan készségeket fejleszt ki a gyerekekben, amelyek felnőttkorban a munkahelyen, a társadalomba való beilleszkedéshez segítséget nyújtanak. Az együtt muzsikálás csapatmunkára, egymásra figyelésre és önfegyelemre tanít. Ez elkötelezettséget, ugyanakkor rengeteg tanulást, gyakorlást és kitartást kíván.

A művészetek által a személyiség önkifejezésre juthat, fejleszti a gyerekek belső szépérzékét, színesíti a fantáziavilágukat. A művészetekkel való foglalkozás révén a gyerekek megtanulják értékelni a befektetett munka gyümölcsét, mely egyben növeli önbizalmukat is. Igyekeznek megütni a kívánt színvonalat, amelynél jobban semmi sem tükrözi és jutalmazza meg a kitartó és szorgalmas munkát. A hangversenyek alatt a gyermekek megtanulnak a nyilvánosság, a közönség elé állni, s ez a különböző élethelyzetekben egyfajta rutint kölcsönöz számukra.

KM–LTL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!