Nyíregyháza hírei

2013.08.30. 12:30

Elköltöznek a kultúra követei

Nyíregyháza - Harminc csoport, együttes, szervezet, társaság mintegy ezer tagja költözik el a kulturális központból.

Nyíregyháza - Harminc csoport, együttes, szervezet, társaság mintegy ezer tagja költözik el a kulturális központból.

Az elmúlt 32 évben nem igen volt arra példa, hogy a zenétől, tánctól hangos épületre egyéves csend telepedjen, amit csak a munkagépek és munkások zaja tör majd meg. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a nyíregyházi Agora-projekt kivitelezői közbeszerzési eljárása szeptemberben lezárul, s elkezdődhet az 1981 novemberében átadott Váci Mihály Kulturális Központ (VMKK) felújítása. Az összesen 2,1 milliárd forintos Kultúrsziget-Agora Nyíregyháza projekt érinti még a Pál Gyula Termet, a Kölyökvárat, a Nyíregyházi Városi Galériát és a Kodály Zoltán Általános Iskolát is.

– Úgy számítjuk, hogy ideális esetben október végén, november elején elkezdődnek a felújítási munkálatok – mondta el lapunknak Cservenák László, a VMKK igazgatója. – Több hónapos egyeztetés és szervezés után talán nyugodtan kijelenthetjük, október elsejétől (vannak, akik már hamarabb költöznek) mindenkinek lesz megfelelő próbahelye a felújítás majd egy esztendeje alatt. A legtöbb csoport elfogadta a VMKK által kínált alternatívát, így az Alvégesi, a Városmajori és a Jósavárosi Művelődési Házakban működnek – ideiglenesen – tovább.

Az építészeti védelem alatt álló épület felett alaposan eljárt az idő, energetikailag leamortizálódott, az ajtók és az ablakok nem záródnak rendesen, szél fütyül a folyósokon, beáznak az irodák, levegőtlenek a belső terek is. Az életveszélyessé vált lépcsőt is csak részben lehet használni.

– Nagyon örülünk a felújításnak, annak hogy a város emblematikus épülete korszerűbb, a XXI. század legmodernebb technikájával felszerelt kulturális központjává válik. Az ezzel járó nehézségek megoldása komoly feladat elé állított minket, mivel a programban nemcsak a központi épület, hanem néhány tagintézményünk is érintett, róluk is gondoskodnunk kell – említi az igazgató, aki reméli, hogy az átalakítással nem költözik ki a „Dzsin” az épületből: a hely szelleme meg kell, hogy maradjon. Ahogy megmarad a jellegzetes hajóformája is. Átalakulnak azonban a belső terek, új funkciókat is kap a központ és ezzel az ország egyik legnagyobb, agorája készül el – a tervek szerint – 2014 késő őszére.

– Nagy dolgok előtt állunk! Szeretnénk a búcsút széppé tenni, ezért igazi programözönnel (koncerttel, nótaesttel, gordonkahangversennyel, kultúrkavalkáddal) készülünk szeptemberben, október elsejétől pedig készülünk az átmeneti, de a jövőnket meghatározó időszakra – mondta zárásként Cservenák László.

– Ahogy minden, a művelődési házban működő csoportnak, úgy nekünk is ki kellett költöznünk a felújítások idejére. Az Alapfokú Köznevelési Intézményeket Működtető Központ (ALIM) egyik iskolájának kis tornatermében kaptunk helyet, jelenleg itt próbál négy, egyenként átlagosan húsz fős csoportunk – mondta el lapunk érdeklődésére Ágoston Ildikó, a Szabolcs Néptánc Egyesület elnöke, s hozzátette: az átépítések alatt a klubfoglalkozások is szünetelnek, mert nem találtak nekik helyet.

– Bízom benne, hogy tartják az építkezés ütemtervét, és legkésőbb egy év múlva visszamehetünk a művelődési házban, mert bár nem régóta tartjuk ott az óráinkat, nagyon megszerettük. Abban is reménykedem, hogy ősszel még el tudjuk indítani a gyermekcsoportjainkat a belvárosban, mert a szülőknek az a legkényelmesebb, ha Nyíregyháza központjába hozhatják a gyermekeiket.

– Jó lenne, ha a felújítás után ismét kapnánk egy klubszobát, mert a táncosaink gyakran maradtak ott próbák után beszélgetni, azaz itt éltek közösségi életet, ami sokkal építőbb, mintha egy kocsmában vagy pubban vitatnák meg a nap történéseit. Egyetlen kívánságunk van még: olyan próbatermeknek örülnénk a legjobban, ahol vannak ablakok, mert egy háromórás foglalkozás közben mindenkinek jólesne a friss levegő – adott hangot reményeinek Ágoston Ildikó.

– Nagyon örülünk a felújításnak, itt volt az ideje, hogy a kulturális központ megújuljon, a technikai felszereltsége korszerűbb legyen, s természetesen tudomásul vettük azt is, hogy ez költözéssel is jár – mondta Takács Péter, az Everdance Táncszínház alapítója és művészeti vezetője. Az előzetes tárgyalások alapján a társulat 10-12 aktív tagja a Jósavárosba költözik, ott tartják majd a próbáikat, készülnek a hazai és nemzetközi fellépésekre, turnékra.

– Nem tánciskolaként, hanem hivatásos táncosokként működünk, így nem jelent gondot, hogy a szülők hogyan hozzák el hozzánk a gyerekeket. Az együttes, melynek egyik fő támogatója a kulturális központ, már elkezdte az előzetes költözködést, a díszleteket már elszállították máshová, de ott van még a jelmeztár is, október elsejéig kell befejezniük a „cipekedést”. – Rugalmasak vagyunk és türelmesek, várjuk, hogy a tervek szerint egy év után visszaköltözhessünk a nyíregyházi kultúra megszépült központjába!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!