Nyíregyháza hírei

2013.08.13. 15:32

Ismét jön a vidámság és derű hete

Nyíregyháza – A vidámság és a derű mindenkinek jár, a Vidor fesztivál pedig a kulturális esélyegyenlőség jegyében jön létre ebben az évben is – mondta az augusztus 30-szeptember 7. között zajló kulturális kavalkádról dr. Tasnádi Csaba, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgató-főrendezője, fesztiváligazgató.

Nyíregyháza – A vidámság és a derű mindenkinek jár, a Vidor fesztivál pedig a kulturális esélyegyenlőség jegyében jön létre ebben az évben is – mondta az augusztus 30-szeptember 7. között zajló kulturális kavalkádról dr. Tasnádi Csaba, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgató-főrendezője, fesztiváligazgató.

A közelgő esemény – melynek fő médiatámogatója lapunk, a Kelet-Magyarország – beharangozó tájékoztatóján Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere azt mondta, a Vidor méltán vívott ki számos szakmai elismerést és teljesen megérdemelten lett a nyíregyháziak, a megyebeliek és az ország számos pontjáról idelátogatók egyik kedvenc rendezvénye.

– A zenei és a színházi kínálat mellett nagyon magas színvonalat képvisel az utca- és bábszínházi program, de a kiállítások és irodalmi, művészeti események is jelentősek – mondta az alpolgármester, aki kiemelte: a fesztivál egyik nagy értéke az erős megyei jelenlét: az, hogy 29 településre viszi el a kultúrát, s juttatja magas színvonalú művészeti élményhez azokat, akiknek erre alig, vagy soha nem nyílik lehetőségük.

Hagyományok és újdonságok

– Nagy öröm, hogy a fesztivált ismét megrendezhetjük, hiszen a gazdasági helyzet nem kedvez az ilyen jellegű eseményeknek és azt is tudjuk, hogy évek óta csökken a kultúrára fordítható forrás. Ezért nem győzzük eleget hangsúlyozni a mecénások és támogatók szerepét, akik nélkül nem tudnánk megrendezni a Vidort – mondta Tasnádi Csaba, aki úgy fogalmazott: nehéz röviden beszélni a kínálatról, hiszen minden nehézség ellenére ezúttal is sikerült ismert és elismert művészeket Nyíregyházára csábítani – ez a színházi versenyprogramra, illetve a zenei kínálatra egyaránt igaz.

A hagyományokkal szakítva az idén nem nyolc, hanem kilenc nagyszínpadi előadást láthatnak az érdeklődők, itt lesz egy-egy darabbal a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Madách Színház vagy a Játékszín, és olyan művészek lépnek színpadra, mint amilyen Csákányi Eszter, Fullajtár Andrea, Pokorny Lia, Hernádi Judit, Benedek Miklós, Stohl András, Alföldi Róbert, Mucsi Zoltán vagy Gálvölgyi János. Panaszra nem lehet okunk, hiszen nemcsak a nagyszínpadon, de a Krúdy Kamarában is erős lesz a program.

A jegyárakon nem változtattunk, viszont szélesebbre nyitottuk az árollót, és ennek, valamint a számtalan kedvezménynek köszönhetően azok is eljuthatnak az előadásokra, akik ezt eddig kevésbé engedhették meg maguknak. Ismét lesz utca- és bábszínház, de természetesen nem maradnak távol a stand up comedy képviselői sem.

Koncert, kiállítás, kávéház

A világzenei programban a brazil Flavia Coelho és a francia Deep Forest mellett koncertet ad Herczku Ágnes és Nikola Parov, Pál István „Szalonna”, Szalóki Ági, Bíró Eszter, a Djabe és a Makám. Az idei Vidor legnagyobb változása éppen a zenei eseményeket érinti: a színpad nem fér el a Kossuth téren és mivel nem akarták megcsonkítani a fákat, a koncerteknek és a filmvetítéseknek a római katolikus templom előtti tér ad majd helyet. Ezúttal is működik a Vidor-kert, a zsinagógában Gershwin-estet rendeznek, a Mustárházban ovi-buli várja a legkisebbeket, a Mustár Rádióban pedig a hallgatók kívánságai alapján állítják össze a világzenei kínálatot.

Fogyatékkal élő és egészséges gyerekek adnak közös koncertet, lesz irodalmi kávéház, izgalmas programot ígér a Vörös Postakocsi és a Metaklub programja. A kiállításokat is vétek lenne kihagyni: az Antal-Lusztig gyűjteményből Ámos Imre alkotásait láthatják az érdeklődők, az Eleven csoport tematikus „Színjáték”-alkotásokkal készül, a könyvtárban a Vidor fesztiválokon sokszor dolgozó, tavaly elhunyt Lehoczki Károlyra emlékeznek, a fotófogyatkozás pedig a kiváló színházi fotográfusnak, Koncz Zsuzsának állít emléket.

A fesztivál legnagyobb mecénása a KE-VÍZ 21. Zrt., melynek képviselője, dr. Szakolczai Zsolt azt mondta, megalakulásuk óta Nyíregyházán dolgoznak, ezért örülnek annak, hogy vidámságot csempészhetnek az itt élők mindennapjaiba. – Erkölcsi és anyagi kötelességünknek éreztük, hogy támogassuk a Vidort – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!