Nyíregyháza hírei

2013.08.20. 12:38

Jegyzet: Mezítláb a tarlón

<em>Gyerekkoromban sokszor lábatlankodtam a búzamezőkön. A legélénkebben az éjszakai aratások képe maradt meg bennem, és a mezei virágok színes csokrai, amit addig szedtem, amíg a felnőttek dolgoztak. Ma is látom magam előtt a falu utcáin lassan végighajtó, hatalmas búzakoszorúkkal díszített kombájnokat, amint az aratás végét jelzik: azt, hogy magtárban a búza, lesz tehát kenyér.</em> Száraz Ancsa jegyzete.

Gyerekkoromban sokszor lábatlankodtam a búzamezőkön. A legélénkebben az éjszakai aratások képe maradt meg bennem, és a mezei virágok színes csokrai, amit addig szedtem, amíg a felnőttek dolgoztak. Ma is látom magam előtt a falu utcáin lassan végighajtó, hatalmas búzakoszorúkkal díszített kombájnokat, amint az aratás végét jelzik: azt, hogy magtárban a búza, lesz tehát kenyér. Száraz Ancsa jegyzete. Idilli képek, egy eltűnt korszak filmkockái. Mint ahogy a nagymamám ízes történetei is a régmúltat idézik arról, hogy készítették egykor az egy hétig is friss, nem penészedő kenyeret: mesék a malomról, az óriási dagasztóteknőről, a kovászról, kemencéről, a vakaróról. Arról, mekkora becsben tartották azt, ami nem a boltok polcain termett, hanem amiért vérrel-verítékkel kellett megdolgozni és ami, ha nem volt, semmi sem volt.

A szalonna és a hagyma mellé ez kellett a tarisznyába, ezt tették a lekvár alá, ezt törték a krumplileves mellé. Talán emiatt nem dob ki soha egyetlen szeletet sem – számára ez nemcsak érték, az egész élete krónikája is benne van.

Amikor augusztus 20-án az új kenyeret is ünnepeljük, a hagyományaink előtt emelünk kalapot – azzal együtt is, hogy kevesen sírják vissza azt az időt, amikor mezítláb kellett a tarlón járni, és kévét kötni. Azt az időt viszont sokan visszahoznák, amikor minden héten legalább egyszer friss kenyér került az asztalra – ma ez nem mindenkinek adatik meg.

Száraz Ancsa

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!