Nyíregyháza hírei

2013.08.02. 07:27

Jegyzet: Nyeregben a magyar!

<em>Többféle válasz létezik arra a kérdésre, miért éli napjainkban reneszánszát a kerékpározás. Ott vannak ugye a csodás falvaink, ahol ezen a téren (is) mintha megállt volna az idő.</em> Tarnavölgyi Gergely jegyzete.

Többféle válasz létezik arra a kérdésre, miért éli napjainkban reneszánszát a kerékpározás. Ott vannak ugye a csodás falvaink, ahol ezen a téren (is) mintha megállt volna az idő. Tarnavölgyi Gergely jegyzete. A tanyák, aprófalvak lakóinak szerves részét kitevő idősebb generáció tagjai a boltba, a postára, avagy a helyi élménykombinátba is a jó öreg kerékpárjuk segédletével jutnak el . Ők ebben a világban nőttek fel, nekik ez így természetes.

A tizenévesek közt (más okból persze) szintén trendi lett a kétkerekű, a fiúk és lányok közt szabályos versengés figyelhető meg, kinek van menőbb, csicsásabb, drágább bringája. Szerencsére továbbra is tartja magát a rousseau-i „vissza a természethez” elvet valló szubkultúra, akik végtelen kitartással napi száz kilométert is lazán letekernek, akár hegyen-völgyön át. Ők megszállottak, választásuk mögött a kihívások keresése és a teljesítményfokozás mámorító érzése húzódik meg. Sokan a négykerekűjüket kényszerből felezték meg kettőre, a legtöbb esetben persze financiális okból, hiszen így üzemanyagköltség nincs, a láb viszont mindig kéznél van.

Én magam a klasszikus seprűs módszerrel korán megtanultam biciklizni, általános iskolás koromban már két keréken róttam Nyíregyháza utcáit. Ám történt, hogy az akkori bérházi lakásunk ajtaja mellől egyik éjszaka lába kélt a zöld mountain bike-nak, ami akkora „törést” okozott kerékpáros karrieremben, hogy onnantól kezdve nem ültem nyeregbe egészen a harmincadik születésnapomig. A tizenöt éves üresjárat után sikerült is új tapasztalatokkal felvérteznem magam, summa summarum: kerékpárútjaink ugyan vannak, ám a minőségük (a Bujtos-tó és a körút közti szakasz - három méterenkénti döccenőivel - okozott néhány kellemetlen percet) hagy kívánni való maga után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!