Nyíregyháza hírei

2013.08.21. 07:32

Munka vegyül a vakációba

Nyíregyháza - A középiskolások egy része már teljesítette az 50 órás iskolai közösségi szolgálat egy részét vagy egészét.

Nyíregyháza - A középiskolások egy része már teljesítette az 50 órás iskolai közösségi szolgálat egy részét vagy egészét.

A fiatalok jobban figyeljenek oda embertársaikra, és erősödjön bennük a társadalmi érzékenység. Ez a célja az egy évvel ezelőtt bevezetett, 50 órás iskolai közösségi szolgálatnak, amelyre gyakorta önkéntes munkaként hivatkoznak a köznyelvben. A kötelezettség azokra a középiskolás diákokra vonatkozik, tavaly szeptemberben kezdték meg középfokú tanulmányaikat a 9. évfolyamon. A következő három tanév során kötelesek összesen legalább félszáz órán keresztül szociális vagy karitatív tevékenységet végezni az iskola által szervezett keretek között, igazolás híján nem kapnak érettségit.

A közösségi szolgálat elvégzéséről szóló dokumentumot először 2016-ban fogják kérni az érettségi bizonyítvány kiadásához. Fontos, hogy a közösségi szolgálatot a 9-11. évfolyamon kell elvégezni, aki ez idő alatt nem teljesíti az előírt óraszámot, az érettségi évében erre már nehéz lesz lehetőséget teremteni, ezért mindenképpen célszerű beosztani a rendelkezésre álló, hároméves időszakot. Lehetőség van arra, hogy a közösségi szolgálatot a nyári szünetre időzítsék a diákok.

Egészséges elfoglaltság

Barna Diána 10. osztályos diák egy percet sem szeretne munkára áldozni a kincset érő vakációjából, ezért ha lehetősége nyílik rá, a tanítási időszakban teljesítené az előírt kötelezettséget. A nyíregyházi Zay Anna Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Kollégium tanulója elmondta: jó ötletnek tartja közösségi szolgálat bevezetését, s mivel egészségügyi szakirányon tanul, valamelyik kórházban, ápolóotthonban dolgozna szívesen.

– Az osztályfőnököm, Benkőné Baranyai Ildikó a Kórházi Önkéntes Segítő Alapítvány honlapját ajánlotta a figyelmünkbe. A leírás alapján egészségügyi végzettség nélkül is hasznossá tehetjük magunkat mint kórházi önkéntesek. Egy 3 alkalmas, ingyenes felkészítő képzés után betegágy mellett, játszóházakban, kisebb ápolási feladatok ellátásában, illetve a betegek problémáinak megoldásában segíthetünk (például: büféből vásárlás, ki- és becsomagolás, mentő várása a beteggel), de a gyermek- és kézműves programok, illetve a szabadidős tevékenységek szervezése is szerepel a palettán. A félszáz óra teljesítése három év alatt könnyen teljesíthető, már csak arra kell ügyelnem, hogy ne halogassam az utolsó „percre” a munkába állást, merthogy erre hajlamos vagyok... – tette hozzá Diána.

Tanult és tanított a tanodában

Galyas Stella nemcsak a középiskola első évét, hanem a közösségi szolgálat teljesítését is maga mögött tudhatja. – Jobb előbb, mint később! – én ezt vallom. Lakóhelyemen, a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete tiszadobi Vadrózsa Tanodájában teljesítettem az 50 órát június második felében. Amíg a többi ismerősöm, osztálytársam strandra és bulizni járt, vagy egyszerűen csak unatkozott, én dolgoztam: adminisztrációs munkát végeztem, délutánonként a gyerekekkel foglalkoztam, az egészségnapokon vérnyomást mértem kicsiknek-nagyoknak, és az internetről anyagot gyűjtve kiselőadásokkal készültem a gyerekeknek például a napozás és a kiszáradás veszélyeiről, a dohányzás káros hatásairól és az egészséges táplálkozásról. A tanodában töltött napok, hetek vidáman és hasznosan teltek, nem azt figyeltem, mikor telik le a kötelező óraszám, hanem azt, miben lehetek a gyerekek és az idősek segítségére – mesélte a tiszadobi lány.

 

Nem mindenkinek kötelező

A 2016. január 1-je után érettségizők számára csak akkor állítható ki az érettségi bizonyítvány, ha igazolni tudják, hogy legalább 50 órát tevékenykedtek közösségi szolgálat keretében. A tevékenység során a diákok minden anyagi érdektől mentesen, társadalmilag hasznos, valamely közösség javát szolgáló munkát végeznek például egészségügyi, környezetvédelmi, sport vagy más területen.

Közösségi szolgálatot az iskolán belül és olyan fogadó intézményben és szervezetben lehet végezni, amely megfelel a vonatkozó jogszabályokban foglalt feltételeknek. A sajátos nevelési igényű tanulók esetében – a szakértői bizottság javaslata alapján – a közösségi szolgálat mellőzhető. A felnőttoktatás keretében szervezett érettségi vizsga esetében közösségi szolgálat végzésének igazolása nélkül is meg lehet kezdeni az érettségi vizsgát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!