Nyíregyháza hírei

2013.08.27. 10:38

Péntektől újra Vidor-oghatunk

Nyíregyháza - Nem lesz könnyű a dolga annak, aki mindenbe szeretne belekóstolni.

Nyíregyháza - Nem lesz könnyű a dolga annak, aki mindenbe szeretne belekóstolni.

Pénteken kezdődik a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje Nyíregyházán, a kulturális kavalkád szeptember 7-éig várja az érdeklődőket. Az ország egyik legjelentősebb összeművészeti eseménye – melynek fő médiatámogatója lapunk, a Kelet-Magyarország – az elmúlt 11 év alatt nemcsak a nyíregyháziak és a megyében élők, de az ország távolabbi területeiről idelátogatók egyik kedvenc rendezvényévé is vált. A titka talán abban rejlik, hogy zenei és színházi program mellett kimagasló színvonalat képviselnek az utca- és bábszínházi programok, mint ahogy a kiállítások és irodalmi, művészeti események is jelentősek, és sok érdeklődőt vonzanak. A fesztivál karitatív jellege megkérdőjelezhetetlen: a programok 90 százaléka ingyenes, és nemcsak a megyeszékhelyen élőkhöz szól: 29 szabolcsi településre viszi el a kultúrát, hogy magas színvonalú művészeti élményhez juttassa azokat, akiknek erre csak ritkán vagy soha nem nyílik lehetőségük.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is népszerű, a szakmájukat a legmagasabb szinten űző zenészekkel és színészekkel találkozhatnak a Vidorra érkezők. Ezúttal kilenc nagyszínpadi előadást láthatnak az érdeklődők, itt lesz a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Madách Színház vagy a Játékszín, és olyan művészek lépnek színpadra, mint amilyen Für Anikó, Ónodi Eszter, Rezes Judit, Jordán Adél, Csákányi Eszter, Pokorny Lia, Hernádi Judit, Fekete Ernő, Scherer Péter, Kern András, Bereczki Zoltán, Benedek Miklós, Gálffi László, Alföldi Róbert, Mucsi Zoltán vagy Gálvölgyi János. Ismét lesz utca- és bábszínház, találkozhatunk a hazai stand up comedy képviselőivel és nem maradnak el a filmvetítések sem.

Koncert, kiállítás, kávéház

A világzenei programra sem lehet panaszunk: fellép a brazil Flavia Coelho, az angolai Bonga és a francia Deep Forest – utóbbi Sebestyán Mártával és Balogh Gusztival kiegészülve, de Herczku Ágnes és Nikola Parov, Pál István „Szalonna”, Szalóki Ági, Bíró Eszter, a Djabe és a Makám is színpadra lép. Apropó színpad: az idén a koncerteknek és a filmvetítéseknek a római katolikus templom melletti tér ad majd helyet. Ezúttal is működik majd a Vidor-kert, a zsinagógában Gershwin-est, a Mustárházban pedig ovi-buli lesz, a Mustár Rádióban pedig csak világzene szól – ezúttal a dalokat a hallgatók kívánságai alapján válogatják ki. A fesztivál egyik üzeneteként is felfogható, hogy fogyatékkal élő és egészséges gyerekek adnak közös koncertet, lesz irodalmi kávéház, és a kiállítások is remek élményekkel kecsegtetnek.

Az Antal-Lusztig gyűjteményből Ámos Imre alkotásait láthatják az érdeklődők, az Eleven csoport „Színjáték”-alkotásokkal készül, a könyvtár tárlata a korábbi fesztiválokon sokszor jelen lévő, tavaly elhunyt Lehoczki Károlyra emlékezik, a fotófogyatkozás pedig a kiváló színházi fotográfusnak, Koncz Zsuzsának állít emléket. Egy szó mint száz: augusztus 30–szeptember 7. között annyi program várja az érdeklődőket, hogy nem lesz könnyű a dolga annak, aki mindenbe szeretne belekóstolni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!