Nyíregyháza hírei

2013.08.07. 13:44

Szabóságot vezet Dublinban

Nyíregyháza, Dublin - Enyedi Sándor a napokban sikeres mestervizsgát tett, így már oktatni is fog Írországban.

Nyíregyháza, Dublin - Enyedi Sándor a napokban sikeres mestervizsgát tett, így már oktatni is fog Írországban.A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében előbb gyakorlati, majd elméleti vizsgát tett a napokban négy megyebeli fiatalember. Köztük volt Enyedi Sándor is, aki Írországból tért haza azért, hogy a magasabb szintű szakmai elismertséget jelentő mester címet megszerezze.

– Már hét esztendeje kint élek Dublinban, azóta dolgozom a Louis Copeland méretes szabóságnál, két éve pedig a szabóság vezetője vagyok. A mestervizsgára azért volt szükségem, mert szeretnék tanítani is odakint – mesélte lapunknak a nyírbátori születésű férfi, majd hozzátette: egyre kevesebb képzett szabó dolgozik kint az ír fővárosban, ezért az állam és a szabóság is a fejéhez kapott, így most már az oktatásba is egyre több pénzt és energiát fektetnek.

– Az édesapám és a nagyapám is szabó volt, így nem sok választásom volt a jövőmet illetően, hiszen a család nagyon szerette volna, hogy továbbvigyem a szakmát – meséli Sándor, aki a nyírbátori szakmunkásképzőben sajátította el az alapokat. Egy darabig a családi vállalkozásban dolgozott, ám miután egyre kevesebb lett a megrendelésük, vette a sátorfáját és Írországba ment szerencsét próbálni.

– A mostani munkahelyem volt az első, ahol kopogtattam, fel is vettek egy tíz napos próbaidőre, majd a harmadik napon már szóltak is, hogy maradjak – büszkélkedik. A méretes szabóság egyébként nem akármilyen hírességeknek készített már öltönyt, elég csak Barack Obama-ra, Ronan Keatingre, vagy a James Bond-filmek főszereplőire gondolni.

Magyar szálon

– Egy-egy öltöny elkészítése öt-hat napba is beletelik, bár a fővonal géppel készül, de például a hajtás, a gallér, a bélés már kézzel. Egy alapdarab 1500 eurónál kezdődik, a felső határ pedig 10 000 euró. Több világhírű céggel dolgozunk együtt, mint például a Canali, de a vásárosnaményi Berwin ruhagyár is gyárt nekünk öltönyöket – közölte Enyedi Sándor, aki hozzátette: most fogják 40 000 euróért fejleszteni a varrógépeiket, ehhez egy nyíregyházi varrógép-műszerésztől is rendeltek eszközöket.

A nyírbátori születésű férfi az oktatáshoz visszatérve elmondta: szeretné ötvözni a magyaros és az olaszos stílust, mint mondja, a kettő elég közel áll egymáshoz.

– Nemrég hat szabó ment nyugdíjba a cégnél, így elkél az utánpótlás. Éppen ezért remélem, hogy hasznos tapasztalatokat tudok majd átadni a tanoncoknak Dublinban– mondta lapunknak Enyedi Sándor.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!