Nyíregyháza hírei

2013.08.08. 13:55

Városszerte cserélik a vezetékeket

Nyíregyháza - A megyeszékhelyen élők a város több pontján is találkozhatnak munkagépekkel, vezetékeket cserélő szakemberekkel, és az ebből fakadó közlekedési nehézségekkel. A munkálatok egy részét a Nyírtávhő Kft. végzi, a csövek cseréjével a társaság egy nagyon régi adósságát kezdte el törleszteni.

Nyíregyháza - A megyeszékhelyen élők a város több pontján is találkozhatnak munkagépekkel, vezetékeket cserélő szakemberekkel, és az ebből fakadó közlekedési nehézségekkel. A munkálatok egy részét a Nyírtávhő Kft. végzi, a csövek cseréjével a társaság egy nagyon régi adósságát kezdte el törleszteni.

– A nyíregyházi távhőhálózat 46 kilométer hosszú, a 30–40 éves csövek sok helyen - a városra jellemző magas talajvízszint miatt - folyamatosan vízben állnak, emiatt olyan korrodált állapotban vannak, ami folyamatosan veszélyezteti a rendszer üzemeltetését – mondta lapunknak Arday Balázs, a kft. ügyvezető igazgatója.

– Korábban a cég évente mintegy 100 millió forintot költött a hálózatra, ám ez csak arra volt elég, hogy ahol éppen kilyukadt a cső, ott kicserélték, holott az ideális az lett volna, ha minden évben legalább 1 kilométer cseréje megtörténik. Erre most végre lehetőségünk nyílik, sőt, túl is teljesítjük ezt, és csökkentjük az évek alatt felhalmozódott lemaradást. Az idén 1,5 kilométernyi csövet tudunk kicserélni, aminek a költsége mintegy 400 millió forint. Abban, hogy ezt megvalósíthatjuk, egy nyertes KEOP-pályázat is segít: az idén egy 570 millió forintos pályázatot adtunk be és a múlt héten eldőlt, hogy nyertünk. Ez egy 50 százalékos támogatástartalmú, három éves projekt, amiből az idén 150 millió forintot használunk fel.

Ebből a pénzből a legnagyobb átmérőjű csöveket cseréljük ki: azokat, melyek esetében egy bekövetkező hiba nagyon komoly problémákat okozna az ellátásban. Vezetékcserére az idén saját forrást is tudunk használni, ami szintén komoly előrelépést jelent. Egyrészt megállt a kintlévőség évek óta tartó növekedése, ami révén megmaradt 100 millió forint, másrészt az ésszerű gazdálkodásnak is vannak kézzel fogható, forintosítható eredményei. Ebből az összegből ott végzünk munkálatokat, ahol gyakoriak a hibák, ezen szakaszokat teljes egészében kicseréljük. A régi, elavult csövek helyére modernebbek kerülnek, az új, kettős szigetelésű csövek jobban bírják a vizet, és esetükben kisebb a hőveszteség is.

Több helyen is dolgoznak

– A kivitelezés kezdetével meg kellett várnunk a pályázat elbírálását, ezért most egyszerre 5–6 helyen is zajlanak a munkák, amelyek nemcsak a fogyasztókat, de a közlekedőket is érintik. Arról, hogy az egyes lakásokban mikor szünetel a melegvíz-ellátás, tájékoztatjuk az érintett fogyasztókat: a kimaradás időtartama a kivitelezők vállalása szerint legfeljebb öt nap lehet, de bízunk benne, hogy ennél is kevesebb lesz és 2 napnál hosszabb szolgáltatás-szüneteltetésre nem kerül sor.

A vezetékek cseréjének ütemezésekor alkalmazkodunk a városban zajló beruházásokhoz is, és bár tudjuk, hogy megnehezítjük a közlekedők dolgát, azt kérjük, legyenek türelemmel, hiszen a munkálatok célja az üzembiztonság javítása, vagyis az, hogy a téli időszakban minden lakásban legyen meleg és ne következzenek be váratlan, előre nem tervezett, a mainál nagyobb közlekedési zavart okozó problémák. Eközben folyamatosan zajlik a vízmérők cseréje is: ebben az évben 8 ezer mérőt cserélünk le modern, a lakáson kívülről leolvasható, szivárgást is jelző mérőkre, ami óriási előrelépés, mint ahogy a költségosztók cseréje is fontos mérföldkő – a két folyamat együtt azt jelzi, hogy beértünk a XXI. századba – mondta Arday Balázs, aki beszámolt egy, a társaságot érintő, megújuló energiára alapozott beruházásról is.

Pályázati forrásból a központi iroda tetejére napelemeket telepítenek, aminek a segítségével az épület villamosenergia felhasználásának 70 százalékát tudják majd biztosítani. A beruházás 16 millió forint összköltséggel, 50 százalékos támogatással valósul meg és 6–7 év alatt megtérül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!