Nyíregyháza hírei

2013.08.30. 10:46

Zenei varázslattal rajtol a Vidor

Nyíregyháza - Fantasztikus előadókkal indul az idei Vidor Fesztivál zenei programja.

Nyíregyháza - Fantasztikus előadókkal indul az idei Vidor Fesztivál zenei programja.

A péntek a hölgyek jegyében telik: a fesztivál nyitónapján két fantasztikus előadó lép színpadra.

A megnyitót követően Herczku ÁgnesNikola Parov és a Banda adja meg a Vidor alaphangulatát. Herczku Ágnes és Nikola Parov a magyar népzenei, világzenei élet megkerülhetetlen személyiségei.

Legújabb műsorukban Herczku Ágnes hagyományőrző albumának dalai mellett a több mint egy évtizede együtt dolgozó, aranylemezes, többszörös Fonogram-díjas szerzőpáros saját szerzeményei, világzenei feldolgozásai szerepelnek. Előadásukban a magyar, a balkáni vagy épp a görög népzene új értelmezést nyer.

A koncerten Herczku Ágnest és Nikola Parovot többek között zongorán és ütőhangszereken Födő Sándor „Fodo”, míg harmonikán Halász László kíséri.

Pörgős, vidám tükör

Alig lesz idő felocsúdni, hiszen fél kilenckor Flavia Coelho ad koncertet: a Brazíliából érkező énekesnő először jár Magyarországon.

Flavia Coelho, a 2006 óta Párizsban élő és alkotó brazil énekesnő így jellemzi első, Bossa Muffin című albumát: a cím hűen adja vissza a lemez hangulatát. Pörgős, vidám tükre egy eseménydús életnek, amely tele van felfedezésekkel és szép találkozásokkal. Az elnevezés ütős, akárcsak egy kiáltvány, vagy függetlenségi nyilatkozat, de dogmák és szlogenek nélkül.

Mi is az a Bossa Muffin? Harmonikus keveredése a szambának, a bossa novanak, az észak-brazil forronak és pagodenak, megspékelve egy kis reggaevel, raggamuffinnal, néhol katalán-rumba futamokkal színesítve.

Mindezt Flavia Coelho, édesen pimasz, mágneses meleg hangjától kísérve, amely - mindenféle modorosságtól mentes, mélyről jövő és elvarázsoló.

Határok nélkül

Zenéje elmossa a határokat a műfajok, a hagyomány és a modernitás között, és egy karakteres egyéniség útkeresésének gyümölcse.

- KM -


Albumok, díjak

Herczku Ágnes önálló albumai:

Arany és kék szavakkal (2002), Volt nékem szeretőm (2006) Nikola Parovval, Bartók Béla: Magyar népdalok énekhangra és zongorára (2007), Megéred még (2009) a Nikola Parov Quartettel, Tüzet viszek (2011)

Elismerések:

1999 – eMeRTON-díj „Év felfedezettje”, 2003 – eMeRTON-díj „Év folkénekese”, 2003 – Choc de l’année a Fonó Zenekarral, 2004 – Fonogram-díj a Balkan Fanatikkal, 2006 - eMeRTON-díj „Év folkegyüttese” a Fonó Zenekarral, 2007 – Kodály Zoltán Emlékdíj a Fonó Zenekarral, 2007 – Bartók Béla Emlékdíj, 2008 – Magyar Művészetért díj


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!