Nyíregyháza hírei

2013.09.11. 10:15

A túlélés apró esélyesei

Nyíregyháza - A harmadik legtöbb koraszülöttet a nyíregyházi kórházban látták el

Nyíregyháza - A harmadik legtöbb koraszülöttet a nyíregyházi kórházban látták elA miskolci kór ház koraszülött osztályán történt halálesetek ráirányították a figyelmet az újszülött intenzív osztályokra. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház (JAOK) Neonatális Intenzív Centrumában (NIC) tavaly 442 koraszülöttet láttak el, közülük 13-at már nem lehetett megmenteni. Az ország 18 kórháza közül itt volt a harmadik legtöbb intenzív ellátásra szoruló koraszülött és a 11. legkisebb halálozás. Míg egyes dunántúli kórházakban 6, 11, 24, addig a szabolcsi megyeszékhelyen 34 babára jutott egy menthetetlen koraszülött. A megyében 2012-ben 31 csecsemő (0–1 éves közötti) halt meg a KSH adatai szerint.

– A tavaly elveszített 31 baba 60 százaléka igen éretlen koraszülött volt, húsz és harminc százalék közötti a fejlődési rendellenességgel világra jött picik aránya. Esetükben olyan mértékű a szív vagy vese fejletlensége, ami miatt sajnos az életben maradás reménytelen – mondta a számok mögötti valóságról dr. Dicső Ferenc, a JAOK gyermekosztályának vezető főorvosa.

Az ország 18 kórháza közül Nyíregyházán volt a harmadik legtöbb intenzív ellátásra szoruló koraszülött és a 11. legkisebb halálozás tavaly. Míg egyes dunántúli kórházakban 6, 11, 24, addig a szabolcsi megyeszékhelyen 34 babára jutott egy menthetetlen koraszülött. – Mi van a számok mögött? – kérdeztük dr. Dicső Ferenctől, a Jósa András Oktatókórház gyermek osztályának osztályvezető főorvosától.

Ami az élethez szükséges

– Mondok egy másik számot, 2012. május 1. és december 31. között 34 olyan koraszülött baba került az osztályunkra, akiknek a súlya nem érte el az 1250 grammot, közülük mindössze 4-en haladták meg az egy kilogrammos súlyt, négyen viszont az 500 grammot sem. Hat koraszülöttet nem tudtunk megmenteni – mondta dr. Dicső Ferenc. Érdemes egy rövid időutazást tenni: a 80-as évek végén a megyében ezer újszülöttből 25 meghalt, amiben szerepet játszott az is, hogy a megye a koraszüléseket tekintve mindig az ország első harmadában volt. Ma már mindössze 4–6 ezrelék körül van a csecsemőhalandóság a megyében. A kis súlyú, nagyon éretlen koraszülöttek túlélési aránya 75–85 százalék közötti, ami megfelel az észak-európai átlagnak.

– További örvendetes tény, hogy a kicsik várható életminősége is egyre javul – kevesebb például a gyengénlátó, a csökkent tüdőfunkcióval élő gyermek – , bár az éretlenségből fakadó szövődmények 100 százalékosan nem küszöbölhetőek ki – teszi hozzá a főorvos. – A tavaly elveszített 31 baba 60 százaléka igen éretlen koraszülött volt, akiknek nem fejlődött ki az élethez szükséges szervrendszerük. Húsz és harminc százalék között van a fejlődési rendellenességgel világra jött picik aránya. Esetükben olyan mértékű a szív vagy vese fejletlensége, ami miatt sajnos az életben maradás reménytelen. A pár hónapos gyerekeknél a későbbi csecsemőhalál oka többnyire tüdőgyulladás vagy súlyos, hasmenéses állapot – sorolta az okokat Dicső Ferenc.

– A tüdő fejlődése a terhesség 18. hetében kezdődik, de a 24. hétig (ez az életképesség alsó határa) nem fejlődnek ki azok a léghólyagocskák, amelyek a gázcseréhez, a levegőből az oxigén felvételéhez szükségesek. A koraszülöttek agyában lévő érstruktúra fejletlensége miatt kialakulhat az agyvérzés, ami egy 500–600 grammos baba esetében többnyire végzetes. A szívnek és a keringésnek is alkalmazkodni kell az élethez, a fertőzés pedig minden újszülött egységnek a rémálma.

Véd a magzatvíz

A koraszülött saját védekezőrendszerének fejletlensége, az immoglobulinok hiánya miatt fordulhat elő bőrfertőzés, tüdőgyulladás, vagy akár vérmérgezés is. – A magzatvíz nagyon jól gátolja a baktériumok elszaporodását, a megszületéssel ez megszűnik, ráadásul a koraszülött esetében kimarad a terhességnek az az utolsó harmada, amikor a magzat az anyától megkapja azokat a védőanyagokat, amelyek életének első 6 hónapjában védelmet nyújtanak számára – magyarázta Dicső Ferenc főorvos.

Jobb feltételek

Ha minden a tervek szerint alakul, 2014-ben már a modern és új tömbkórházban – összekötve azzal az épülettel, melyben a szülészet-nőgyógyászati osztály van – lesz korszerű és 21. századi helye a NIC részlegnek, ahol a legmagasabb szintű intenzív ellátás, a többfunkciós monitorozás, a műszeres beavatkozások, a lélegeztetés és az újszülött sebészeti ellátás feltételei is rendelkezésre állnak majd.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!