Nyíregyháza hírei

2013.09.18. 07:17

Diákként is fontos a felelősen végzett munka

Nyíregyháza -  Ezen a nyáron is nagy volt az igény a diákmunka iránt. A DiákÉSZ, azaz a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége szerint az iskolaszövetkezetek évente 130 ezer munkavállalónak biztosítanak pénz- és tapasztalatszerzési lehetőséget, jelentős részük, mintegy 52 ezer fiatal nyáron dolgozik.

Nyíregyháza -  Ezen a nyáron is nagy volt az igény a diákmunka iránt. A DiákÉSZ, azaz a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége szerint az iskolaszövetkezetek évente 130 ezer munkavállalónak biztosítanak pénz- és tapasztalatszerzési lehetőséget, jelentős részük, mintegy 52 ezer fiatal nyáron dolgozik.

– A hallgatóknak nyáron sokkal több idejük van pénzt keresni, ráadásul a szünidő beálltával a költségeik is megemelkednek. Azt tapasztaltuk, hogy akik a főiskola vagy az egyetem mellett dolgoznak, lényegesen többet vállalnak ebben az időszakban is. Kiemelten közkedveltek voltak a vidámparki, csúszdaparki, illetve a könnyű fizikai munkák. A lányok elsősorban a nyári hoszteszkedési lehetőségeket és az irodai, asszisztensi teendőket keresték. A fiúk körében a rendezvények utáni rakodás és a már említett, könnyű fizikai munka voltak a legkelendőbb, de az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódó szakmai gyakorlatos munkák is igen nagy népszerűségnek örvendtek – fejtegette Fiák István, a DiákÉSZ elnöke.

– A fiatalok a szabadabb időbeosztás miatt több munkát vállaltak a nyáron, akár zsebpénz, akár tapasztalatszerzés céljából. A nyár a korábbi évekhez hasonlóan hatványozottan erősebb volt, mint az év többi része, megszaporodtak a munkalehetőségek és a dákok száma is. A nyári időszakban jelentős túljelentkezés volt, de jelentős volt az igény is a vállalatok felől a szabadságolások és idénymunkák miatt – közölte Füleki Zsanett, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet észak-alföldi régióvezetője.

– Egész évben volt igény irodai adminisztrációra, raktározási munkára, valamint szórólapozást, kérdőívezést és feldolgozási munkalehetőségeket ajánlunk a fiataloknak. Mindezek kiegészültek a nyári időszakban a fesztiválokhoz kötődő, könnyű nyári fizikai munkákkal, valamint a nyári időszakban a kérdőívezés nagy számban fordult elő. Arányait nézve főként a címerezés és a porzási munkálatok azok, amelyek sok diáknak biztosítottak munkalehetőséget, időnként több száz diák is a megfordult a földeken.

A közel 20 éves, több mint 30 ezer tagot számláló Fürge Diák Iskolaszövetkezetnek sikerült elérni azt is, hogy nem csak az egyszerű betanított munkakörökben kérnek diákokat, hanem a kvalifikáltabb, végzettséget igénylő munkaköröket is velük töltetik be.

– Már diák munkavállalóként is fontos szerepet kap a felelősen végzett munka, hiszen a jó munkaerő itt is érték. Mivel figyelemmel kísérjük az Y-generáció munkavállalásának szándékait, így azt mondhatjuk, hogy felelősségteljesen gondolnak a jövőre, tervezik karrierjüket, így ennek érdekében fontos a tapasztalatszerzés és kapcsolatépítés is – tette hozzá Füleki Zsanett.

– Öröm számunkra az idei kormányrendelet, hiszen nem csak a diákszövetkezetek érdekképviseleti munkájának az eredménye, hogy végre lehetőséget biztosít a végzősök számára is a munkavégzésre, ami rendezi hallgatói jogviszonyukat. A Fürge Diák Iskolaszövetkezet támogatja nemcsak e kormányrendelet változtatását, hanem a fiatalokat is, és próbálunk olyan munkalehetőségeket teremteni, mely tanulmányaikhoz, szakmájukhoz közelít, akár gyakornoki programokat ajánlva nekik – ezzel segítve az önfenntartás első lépéseinek megteremtését is.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!