Nyíregyháza hírei

2013.09.07. 11:38

Jegyzet: A targonca vonzereje

<em>A vécés néni anyagcsere menedzser, a bérgyilkos humán ügyintéző, a guberáló hulladékanyag-hasznosítási magánvállalkozó, a kőművessegéd építőipari felszolgáló, a pincér tápanyag-értékesítő, a kukás hulladékmenedzselési szakreferens, az utcaseprő köztisztasági asszisztens, a kulisszatologató a színházban valójában színigazgató.&nbsp;</em>Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

A vécés néni anyagcsere menedzser, a bérgyilkos humán ügyintéző, a guberáló hulladékanyag-hasznosítási magánvállalkozó, a kőművessegéd építőipari felszolgáló, a pincér tápanyag-értékesítő, a kukás hulladékmenedzselési szakreferens, az utcaseprő köztisztasági asszisztens, a kulisszatologató a színházban valójában színigazgató. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Még ha szakmának nem is nevezhető mindegyik, tevékenységi formának annál inkább. A poszt kiérdemléséhez vezető út lehet autodidakta, rögös, vagy éppen OKJ-s.

Az idén épp húsz esztendeje annak, hogy bevezették az Országos Képzési Jegyzéket, amely tartalmazza az állam által elismert szakképesítéseket. A jegyzékben akkoriban körülbelül 800 szakképesítés szerepelt, és négy szakterületet (humán, műszaki, gazdasági-szolgáltatási és agrár) foglalt magában. A következő mérföldkövet az jelentette, amikor öt esztendeje korszerűsödött a szakképzési rendszer, és a mutató megfeleződött. Amíg államilag elismertté válik egy szakképesítés, a munkaadók, a munkavállalók és a kamarák képviselői is javasolhatnak, a végső szót az oktatási miniszter mondja ki, és ha a helyzet úgy kívánja, módosíthatja az aktuális jegyzéket. Szükség is van a folyamatos felülvizsgálatra, hiszen vannak slágerképzések és hiányszakmák, árgus szemekkel kell figyelni a munkaerőpiaci igények alakulását.

Most a bolti eladói OKJ-s képzés a legnépszerűbb – viszonylag rövid ideig tart, kis költséggel. Noha 250-300 ezer forintba kerül a CNC forgácsolók egyéves kurzusa, sokan élnek a lehetőséggel. Az országos toplista harmadik helyén a targoncavezetői tréning szerepel, de felkapott képzési forma a virágkötő, az óvodai dajka és a biztonsági őr is. Hogy túlkínálatot idéz-e elő ennyi képzés, mit és forintosítva mennyit ér a bizonyítvány, és mennyit nyom a latba mondjuk az angliai mosogatók vonzereje, az már vita tárgyát képezheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!