Nyíregyháza hírei

2013.09.23. 10:15

Kowa: ez a szív forradalma

Nyíregyháza - Az idén 10 éves Kowalsky meg a Vega nemrég egy nyíregyházi szórakozóhelyen adott telt házas koncertet. A fellépés előtt a zenekar énekes frontemberével beszélgettünk jubileumról, új lemezről és nemrég megjelent könyvről.

Nyíregyháza - Az idén 10 éves Kowalsky meg a Vega nemrég egy nyíregyházi szórakozóhelyen adott telt házas koncertet. A fellépés előtt a zenekar énekes frontemberével beszélgettünk jubileumról, új lemezről és nemrég megjelent könyvről.

– Bár augusztusban a Millenáris Parkban ünnepelte a zenekar a tizedik születésnapját egy nagy bulival, az egész év a jubileum köré szerveződik egy kicsit. Nem ennek apropóján állunk színpadra, de minden fellépésen szóba kerül, hiszen egyszer van ilyen egy banda életében – kezdte a beszélgetést Kowa, akit – mint kiderült – családi kötelékek fűznek Nyíregyházához.

– Valóban, a feleségem a városban nőtt fel, akkor költözött Budapestre, amikor megismerkedtünk. Nehezen szakadt el Nyíregyházától, mert nagyon nagy lokálpatrióta, az első 2-3 év kínszenvedés volt számára. Sokat járunk ide a három kisfiunkkal, hiszen a feleségem családjának nagy része itt él.

Augusztus 17-én jelent meg Kowalsky és Csapó Tamás közös könyve, a Csak egy ág..., mely a zenekar első 10 évét dolgozza fel. Tudni szerettük volna, miért ezt a címet választották a kötetnek.

– Ez egy nagyon rövid idézet a Forradalom Rt. című dalból, mely a szív forradalmáról szól. Bármilyen pátoszosnak is tűnik, a zenekar e koncepció köré szerveződött. A dal egyénileg és kollektíven is megmozgatja az embereket. A mottója: változtasd meg önmagad, mert egyedül így változtathatsz a világon.

Az új albumon, Az évtized lemezén már az első szám, az Ébresztő is komoly társadalomkritikának tűnik.

– Igen, de ezt vehetjük öniróniának vagy önkritikának is. Azt feszegeti, hogy mi az, amit érdemes megtartani, s mit kell elvetni.

A dalok nagy része valamilyen addikcióról szól, amit le kell győzni. Ez a zenekar nézeteit is tükrözi? – tettük fel a kérdést Kowának, aki elmondta: nem új keletű dolog, amiről beszélnek, már 10 évvel ezelőtt is ugyanezt az önépítő munkát végezte a Black Out-tal.

– Vannak olyan ágai ennek a belső forradalomnak, amit sokan nem tartanak összeegyeztethetőnek ezzel a fajta zenei utazással, ilyen például, ha a drogok világában kalandozik az ember. Akkor is elítélik, ha kizárólag azért teszi, hogy közelebbről megismerje a saját elméjét. Hozzáteszem: ezt nem tartom járható útnak, de alapvető törvény, hogy amit másoktól hallasz, az nem a te igazságod. Ez persze nem buzdítás arra, hogy tiéd a pálya és tedd, amit akarsz, mert mindennek van következménye. Hiszem, hogy ki kell próbálni, ami a szellem épülését szolgálja, és a jót megtartva kell előrébb jutni.

Nehéz, munkával teli év előtt áll a zenekar...

– Így van, ősszel kezdődik a Roaddal közös turnénk, mely izgalmasnak ígérkezik, hiszen teljesen más zenei műfajt képvisel a két csapat, de bízunk benne, hogy ez ereje és támogatója lesz mindkét bandának, és a közönség is új élményekkel gazdagodik. A közös koncertsorozat december végéig tart, közben belekezdünk az új lemez munkálataiba. Az őszi turné után elvégezzük az albumon az utolsó simításokat, és reményeink szerint márciusban meg is jelenhet. Mindeközben februárban indul az 5–10 állomásos erdélyi turnénk, amit már nagyon várunk, mert eddig csak kétszer léptünk fel a határon túl, Beregszászban és Újvidéken. A lemez megjelenése után pedig kezdődik minden elölről: tavaszi turné, nyári fesztiválok, őszi koncertek...

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!