Nyíregyháza hírei

2013.09.11. 13:42

Madosz: növekszik az illegális cigarettakereskedelem

Ófehértó, 2013. szeptember 11., szerda (MTI) – Egyre inkább növekszik az illegális cigarettaforgalom és erősödik a termelői dohány feketepiaca – mondta a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke szerdán egy szakmai fórumon, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón.

Ófehértó, 2013. szeptember 11., szerda (MTI) – Egyre inkább növekszik az illegális cigarettaforgalom és erősödik a termelői dohány feketepiaca – mondta a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke szerdán egy szakmai fórumon, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón.

Bényei Illés szerint az utóbbi időben egyre többször fordul elő a térségben a dohányültetvények megkárosítása, több alkalommal pedig a szárítókban lévő dohányleveleket is ellopják a tolvajok.

Az ellopott dohány a feketepiacon jelenik meg – jelentette ki a szakmai szövetség elnöke. A tolvajok a szárított dohány mellett az éretlen dohányleveleket is ellopják: egy éjszaka alatt akár több hektáros ültetvényt is letörhetnek, a már felfűzött leveleket pedig a szárítópajtákból tulajdonítják el.

Ez a dohány egyértelműen a feketepiacon landol, ami jelentős bevételkiesést okoz nemcsak a gazdáknak, hanem közvetve a cigarettagyáraknak és - a kieső jövedéki adó miatt – az államnak is – tette hozzá Bényei Illés. Jelezte: a magyar dohánytermelők a legális piac kiszolgálói, és hosszú távon elkötelezettek a szabályoknak megfelelő termesztés és forgalmazás mellett.

A termelői dohánylevél Szlovákiából, a késztermék pedig elsősorban Ukrajnából és Szerbiából érkezik illegálisan az országba. Sánta János, a Continental Dohányipari Zrt. elnöke az MTI kérdésére elmondta: a termelői dohány-feketepiac megerősödése rontja a fogyasztási dohány piacát, a becslések szerint országosan nagyjából tíz százalékkal fog csökkenni a legálisan eladott dohánytermékek mennyisége.

Szerződéses keretek között jelenleg mintegy 4700 hektáron zajlik dohánytermelés Magyarországon, ami 1000 hektárral kevesebb, mint öt évvel ezelőtt. Bényei Illés elmondta, a termelés jövőre az Európai Unió jóváhagyásával a jelenlegi feltételrendszerek mellett folytatódik, 2015-től viszont még bizonytalan az ágazat jövőképe.

A Vidékfejlesztési Minisztérium már elkezdte a dohánystratégiai program megtervezését, amely a jelenlegi színvonal fenntartása mellett annak bővítését célozza – közölte a Madosz elnöke, hozzátéve, ez szükséges ahhoz, hogy a jelenleginél nagyobb területen legyen dohánytermelés Magyarországon.

Az idei dohánytermés a becslések szerint átlag körüli lesz, bár a száraz időjárás nem kedvezett a növényeknek, és a termelők költségei is növekedtek az ültetvények kényszerű öntözése miatt. 2013-ban a tavalyihoz hasonló, 8 ezer tonnás betakarított dohánymennyiség várható, országosan 4822 hektárra kötöttek felvásárlási szerződést. Ebből 3300 hektáron Virginia, 1521 hektáron pedig Burley fajtájú dohányt termesztenek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!