Nyíregyháza hírei

2013.09.12. 11:35

Megyénkben is kezdetét veszi a digitális átállás

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye október 31-én áll át digitális vételre.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye október 31-én áll át digitális vételre.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) folytatja országos kampányát, aminek célja, hogy minden érintetett tájékoztasson az átállással kapcsolatos teendőkről. Az NMHH munkatársai az első ütem területén 55 ezer háztartásban szerelték fel ingyenesen a digitális adások vételéhez szükséges eszközöket.

– A munka az átállás második ütemének területein is jól halad, ahol az érintett megyékben már 38 ezer háztartásban oldottuk meg a digitális vevőeszköz beszerelését. A családoknál egy beltéri vevődekódert, más néven set-top-boxot és antennát, vagy egy műholdas vételre alkalmas vevőegységet szereltünk be – mondta Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója. Nyíregyháza már közel egy éve szorosan együttműködik az NMHH-val, hogy minden érintett megkapja a megfelelő tájékoztatást, és a segítség eljusson minden rászorulthoz.

– Megyénkben több mint 57 ezer rászorult él, akik közül 22.505-en igényelték a Hatóság által nyújtott segítséget. A megye területén közel 11 ezer otthonban már beszerelték a szükséges eszközöket, így ezek a háztartások már a digitális adás minden előnyét élvezhetik – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. Nyíregyházán a 4.676 jogosult rászoruló közül 1.225-en igényelték a szociális alapú támogatást, így hamarosan ezen családok esetében is megtörténik az átállás.

Még több csatorna

A digitális átállás azokat érinti, akik jelenleg is szoba vagy tetőantennával nézik az M1, RTL Klub vagy a TV2 műsorait, tehát analóg módon televízióznak. – Az átállás után a nézők már hét csatornát érhetnek el ingyenesen, emellett olyan kényelmi funkciókat is használhatnak, mint a műsorok eredeti nyelven való elérése, a gyermekzár vagy az elektronikus programújság. Mindezt persze kiváló kép és hangminőségben – tájékoztatott Vári Péter, a Hatóság műszaki főigazgató-helyettese. Az NMHH azt is elmondta, hogy aki bármilyen kábel vagy műholdas szolgáltatónál előfizetéssel rendelkezik, esetleg interneten keresztül televíziózik, annak a digitális átállás kapcsán nincsen teendője. Ezekben az esetekben az átállás a szolgáltató felelőssége. Azt tanácsolják, hogy senki se várjon az utolsó pillanatig az átállással vagy az igényléssel, mivel mind a Hatóság, mind a szerelők leterheltsége folyamatosan nő a határidő közeledtével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!