Nyíregyháza hírei

2013.09.04. 11:50

Őszi gasztronómiai programok Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2013. szeptember 4., szerda (MTI) - Kapros vadmalac leves, cibere, krumpli lángos és mocskos tészta is szerepel az újra elkészített egykori népi ételek közül az őszi gasztronómiai programsorozat étlapján Nyíregyházán.

Nyíregyháza, 2013. szeptember 4., szerda (MTI) - Kapros vadmalac leves, cibere, krumpli lángos és mocskos tészta is szerepel az újra elkészített egykori népi ételek közül az őszi gasztronómiai programsorozat étlapján Nyíregyházán.

Szarka Judit, a szervező Nyilas Fogadó munkatársa szerdán elmondta az MTI-nek: az Őszi kalandok nevet viselő rendezvénysorozat szeptember 8-án, vasárnap szatmár-beregi íz kavalkáddal kezdődik, a tájegység régi ételei közül meg lehet majd kóstolni a ciberét, a krumpli lángost, a szilvalekváros fánkot, a szilvás gombócot, sőt a híres mocskos tésztát is.

A krumpli lángos a szegények eledele volt egykor, hiszen krumplin, liszten és són kívül nem kellett hozzá más alapanyag. A meghámozott burgonyát sós vízben főzték meg, krumplinyomóval összetörték, picit megsózták, majd hagyták langyosra kihűlni. Liszttel összegyúrták, annyit adagoltak hozzá, amíg összeállt, rugalmas, de nem tapadó lett a massza. Aztán rúd alakúra sodorták, felkarikázták, lisztezett deszkán egészen vékonyra nyújtották és a forró tűzhely tetejére téve mindkét oldalán megsütötték. A korongszerű ételt olajjal, zsírral megkenték, mások fokhagymával is bedörzsölték. Ma olajjal kikent, felhevített palacsintasütőben sütik meg többnyire.

A szatmár-beregi mocskos tészta úgy készült egykor, hogy a metélt tésztát sós vízben megfőzték, leszűrték és még forrón szilvalekvárral összekeverték. Egy kivajazott tepsibe nem túl vastag rétegben berakták, a tetejét bőségesen megszórták cukrozott darált dióval és a sütőben 20-30 percig pirították. Tálaláskor ízlés szerint végül porcukorral megszórták.

Az Őszi kalandok nyitórendezvényén a Nyilas Fogadóban, amelyet a valamikori híres Buttler gróf nagybirtokos 150 éves borospincéjének épületében, az eredeti stílust meghagyva alakítottak ki, az ételkóstolás mellett egész napos program várja az érdeklődőket, amelynek keretében Besenczi Árpád Jászai-díjas színművész előadásában Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című művét is láthatják a résztvevők.

Az őszi gasztronómiai rendezvénysorozat kéthetente folytatódik, és szeptember 22-én főzőversenyre is várják az ínyenceket. A nyíregyházi gyárak, üzemek és intézmények alkalmi szakácscsapatai kapros vadmalac levest főznek majd, amelyhez a megye gasztronómiai íz világát őrző fogadó biztosítja az alapanyagot. Az elkészült ételt bárki megkóstolhatja, Buday Péter mesterszakács minősít majd és hirdet győztest, szintén egész napos szórakoztató program keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!