Nyíregyháza hírei

2013.09.27. 08:17

Súlyos ár a „mókáért”, ez nem diákcsíny!

Nyíregyháza - A magatehetetlen lányról perverz, obszcén fotókat készítettek.

Nyíregyháza - A magatehetetlen lányról perverz, obszcén fotókat készítettek.Súlyos árat fizethetnek egy eldurvult buliért azok a nyíregyházi fiatalok, akikről azt beszélik: egy könnyed szórakozásnak indult estén ital (vagy más?) miatt bódult, magatehetetlenné vált lányról perverz, obszcén fotókat készítettek telefonjaikkal, a képeket pedig elküldték egymásnak, és feltöltötték a legnépszerűbb közösségi portálra. Az egyelőre csak a „suttogó propaganda” révén keringő információkat a Kelet-Magyarország kérdésére a rendőrség sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, de sajnos nagy a valószínűsége annak, hogy az eset megtörtént.

A Kelet-Magyarország úgy tudja, nyomoznak az ügyben, és ha igaznak bizonyulnak a vádak, akkor a jó mókának hitt tett súlyos bűncselekmény, amely börtönéveket hozhat elkövetőire. Az esettel kapcsolatban szakemberek elmondták: az internet megfelelő kezekben hasznos eszköz lehet, máskor viszont „tömegpusztító fegyverként” működhet.

A virtuális térben sokszor meggondolatlanul olyan információkat is megosztunk, melyeket személyes kapcsolatainkban megtartanánk magunknak. Kiadjuk személyes adatainkat és olyan fényképeket, videókat töltünk fel, amelyek miatt később talán szégyenkeznünk kell.

Ne oszd meg, és uralkodj (magadon)!

– Mások megalázása, illetve megfigyelése megalázott helyzetben legtöbbször azon emberek számára okoz örömet, akiknek az önértékelése valahol csorbát szenvedett, ezt pedig úgy próbálják helyreállítani, hogy a megalázott embernél feljebbvalónak élik meg magukat. – Önértékelésünk sérülése nem kell, hogy feltétlenül mások megalázásához vezessen minket, különösen, ha megfelelő empátiával és tisztelettel rendelkezünk embertársaink iránt – mondta el Metz Krisztián, a Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Nyíregyházi Tagintézményének pszichológusa.

Tömegpusztító fegyver lehet

– Ehhez arra van szükségünk, hogy velünk szemben is empatikusak és tisztelettudóak legyenek életünk fontos viszonyítási személyei: családtagjaink, barátaink, és azok, akiket követendő példának tekintünk. Ha egy gyerek azt látja, hogy ezek az emberek nem képesek megfelelő együttérzésre, nem mutatnak egymás és a többiek iránt tiszteletet, honnan sajátíthatná el ő maga ezeket a képességeket?

– Az internet – tette hozzá Metz Krisztián – megfelelő kezekben hasznos eszköz lehet, máskor viszont „tömegpusztító fegyverként” működhet. Sajnálatos, hogy nem tanítjuk meg a felnövekvő generációnak az internethasználat kultúráját.

– A közösségi oldalakon általános jelenség az intim és a közösségi szféra határának elmosódása. A virtuális térben sokszor meggondolatlanul olyan információkat is megosztunk, melyeket személyes kapcsolatainkban megtartanánk magunknak. A másokról készült kompromittáló videók megosztását, az ezek felett történő ítélkezést az arctalanság, személytelenség megkönnyíti – vélte a pszichológus.

– A mai tizenévesek többsége nap mint nap meglátogat valamilyen közösségi portált, üzeneteket vált, beszélget, tartalmakat oszt meg az ismerőseivel. A diákjaimnak mindig azt tanácsolom, legyenek óvatosak és körültekintőek, amikor információkat adnak ki magukról vagy másokról, és számoljanak az esetleges következményekkel – mondja Huszár János, a nyíregyházi Apáczai Csere János Gyakorló iskola informatika tanára. A fiatal pedagógus maga is otthonosan mozog az okostelefonokon és számítógépeken keresztül egyaránt elérhető közösségi portálok, chatfelületek világában, XI. Lajos francia uralkodóval ellentétben az ő mottója azonban az, hogy „ne oszd meg, és uralkodj (magadon)”!

– Olykor önhibájukból, olykor mások figyelmetlenségének vagy szándékos „jóindulatának” köszönhetően kerülnek kellemetlen helyzetbe a felhasználók. Minden feltöltés, megosztás alkalmával virtuális lábnyomot hagyunk magunk után, ami – és ez nem vicc! – kitörölhetetlen! Egy-egy eltávolított fotó, szöveg akár évek múlva is felbukkanhat újra a központi adatbázisból! A 18 év alattiak is megüthetik a bokájukat, felelősségre vonhatók, ha megsértik mások személyiségi jogait, bűncselekményre buzdítanak stb. – figyelmeztet Huszár János, hozzátéve: ha viszontlátjuk magunkat olyan internetes felületen, ahol sosem jártunk (például társkereső, szolgáltató oldalakon, mások Facebook oldalán), mihamarabb jelezzük panaszunkat a felület üzemeltetőjének a megadott elérhetőségen, kérjük, követeljük a tartalom eltávolítását, ha indokolt, forduljunk a rendőrséghez.

A közösségi portálok esetében aránylag könnyen visszakövethető, hogy ki, pontosabban melyik profilról töltöttek fel nem kívánt tartalmakat. Az internet-elérhetőséggel rendelkező okostelefonok használata is veszélyes lehet: a készüléken tárolt képeinkhez, videóinkhoz akár egy aktivált bluetooth-on vagy egy megosztott wifi-n keresztül is hozzáférhetnek illetéktelenek!

Virtuális világban élnek

– A felnövekvő generáció szinte az anyatejjel szívja magába a dinamikusan változó technikai eszközök használatának képességét. A virtuális valóság egyre nagyobb teret nyer, sokszor valós életük rovására. A szülők egyre nehezebben tartanak lépést az újdonságok megjelenésével, ennek köszönhetően pedig még ha gyerekük valós életét viszonylagos kontroll alatt is tudják tartani, „virtuális életükre" sokszor nincs rálátásuk. – A fiatalok a felnőtt világ kontrollja nélkül fedezik fel a virtuális világot, ami veszélyeket is rejthet magában – tájékoztatott Metz Krisztián pszichológus.

KM-CSA,PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!