Nyíregyháza hírei

2013.09.03. 10:00

„Szervusz! Iskola! Itt vagyok!”

Nyíregyháza - Lili verssel köszöntötte 74 elsős társát az évnyitó ünnepségen.

Nyíregyháza - Lili verssel köszöntötte 74 elsős társát az évnyitó ünnepségen.Különleges nap volt a hétfői a nyíregyházi Klebersz Lili életében. A szőke, cserfes, mosolygós kislány első iskolanapját kezdte meg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskolában 1. b osztályában. Lapunk ezúttal őt kísérte iskolába, nyomon követve a délelőtt történéseit a reggeli ébredéstől az osztályterembe érkezésig.

Nehéz az iskolatáska

Lilit ébreszteni sem kellett, magától pattant ki az ágyból fél 7 után. A reggelire elfogyasztott fahéjas müzli után nem maradhatott el a fogmosás, majd a nővére, az idén már ötödikes Anna szobájában ünneplőbe bújt.

– Én választottam az iskolatáskát, a lila a kedvenc színem – mutatja a könyvekkel és füzetekkel teli hátitáskát. – Nagyon nehéz – figyelmeztet, és azt magyarázza, hogy mindenre ő ragasztotta fel a nevét. Szerencsére nem kell mindennap cipelni a könyveket, majd már csak akkor kell egyet-egyet hazavinni, ha lesz házi feladat – tudom meg az anyukától, Bakai Bernadettől.

Még egy utolsó pillantás a tolltartóba, megvan-e minden ceruza, és Anna már viszi is a kocsihoz a táskákat, mosolyogva nézi húga készülődését. Még mielőtt Lili beülne az autóba, arról mesél, nem lesz olyan osztálytársa, akivel együtt jártak volna a Virág utcai oviba. De közvetlenségét látva, nem kétséges: hamar pajtásokra talál.

Beszélgetés és játék

Az iskolába lépve Lili arcán semmi jele az ilyenkor szokásos félelemnek, szorongásnak, pedig nagy feladat vár rá, Kálnay Adél Köszöntő című versét fogja elszavalni. Az 1. b-sek termében nem a „megszokott rendben” sorakoznak a padok, Lili már korábban eldöntötte, bal oldalon, középen a piros asztalnál szeretne ülni. Anyukája kezét fogva indul az aulába, ahol 74 csillogó szempár fürkészi körbe a társakat, biztató pillantásokat várnak a körülöttük sorakozó anyukáktól és apukáktól.

Csengő hangon, hibátlanul szól a vers, s amikor elhangzott az utolsó két sor: számok, betűk és dallamok.../ Szervusz! Iskola! Itt vagyok! – összecsattantak a tenyerek. A tömegből is kihallatszik a hangja, amikor az elsősök elmondják az esküjüket, majd átveszik az ajándékokat. Egy ceruza és írólaptartó jár minden kisiskolásnak. A szülők segítenek a tanteremben kipakolni a táskákból, megtelnek a szekrények.

– Anya ne menj el! – hallatszik egyszerre több szájból, több szólamban, ám a kérések teljesíthetetlenek. Kezdődik az iskola! Veréczéné Kósa Magdolna osztályfőnök és Tóthné Pázmándi Erika pillanatok alatt feledtetik a szülők hiányát a kis csapatuk tagjaival. Mindenki megkapja a névre szóló kitűzőjét, és körbe ülve mesélnek egymásnak. Anna, kihasználva a szünetet, meglátogatja Lilit, és jó tanácsokkal látja el.

– Akárcsak a nővére, Lili is informatikát fog tanulni, s ha beválasztják, akkor matematika szakkörös lesz. A zene sem marad ki az életéből: korábban zongorázott, most a Muzsika iskolába jár majd – tudjuk meg Bernadettől, sőt, Anna is ugyanebben az osztályban, ugyanezekkel a tanító nénikkel kezdte az iskolát! A délelőtt a tízóraival és a sok játékkal, beszélgetéssel, ismerkedéssel gyorsan elröppen.

– Anya jön értem ebéd után – örül Lili. Holnap új nap és új élmények várnak rá és az osztálytársaira.

km-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!