Nyíregyháza hírei

2013.09.18. 12:54

Újabb uniós tőke a városnak

Nyíregyháza, Újfehértó, Nagykálló - Csaknem 17 milliárd forinttal támogatják az Észak-alföldi régió városait.

Nyíregyháza, Újfehértó, Nagykálló - Csaknem 17 milliárd forinttal támogatják az Észak-alföldi régió városait. Újabb huszonöt funkcióbővítő és szociális célú városrehabilitációs pályázatot támogat a kormány. A szociális célú városrehabilitációs pályázatok esetében kilenc város 3,4 milliárd forint, míg a funkcióbővítő városrehabilitáció körén belül tizenhat település 5,4 milliárd forintnyi uniós forrást kap. A hozzájárulás összegéből 3,1 milliárd forintot különítettek el az önkormányzati utak fejlesztésére, amiből megyénk három településének, Nyíregyházának, Mátészalkának és Fehérgyarmatnak jut. A további mintegy 5 milliárdot 73 kis- és középvállalkozás között osztják szét.

Indul a városfejlesztési program

– A szociális típusú városrehabilitáció alapvető célja, hogy a leszakadó településrészek pusztulását okozó folyamatokat megállítsuk, illetve visszafordítsuk. Egyes területeken nagyon nagy a munkanélküliség, melyet tovább súlyosbítanak a hátrányos helyzetű csoportok jelenlétéből és a romló a közbiztonságból adódó problémák – nyilatkozta dr. Mező Ferenc, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője.

– A városok ezen részein élők társadalmi helyzete, foglalkoztatásuk és életkörülményeik szegényesek, így nem képesek bekapcsolódni a város gazdasági és társadalmi vérkeringésébe. Fontos, hogy a hátrányos helyzetű lakosság esélyei javuljanak, és életminőségük, környezetük pozitív változásokon menjen át.

Egyszerűbb lesz az ügyintézés

A másik konstrukció a funkcióbővítés, mely azt kívánja elérni, hogy mind a helyi és vonzáskörzetben élő lakosság, mind a piaci befektetők, turisták számára vonzó városközpontok alakuljanak ki. Ezeknek megfelelő gazdasági, kulturális, közösségi, illetve turisztikai szolgáltatásokat kell biztosítaniuk ahhoz, hogy hozzájáruljanak a munkahelyek bővüléséhez.

– A mostani fejlesztésekkel a közigazgatási ügyeket is közelebb kívánjuk hozni az emberekhez. A régióban három új járási székhelyet kívánunk létrehozni Szabolcs megyében Újfehértón és Nagykállóban, Hajdú-Biharban pedig Nyíradonyban, és két új kormányablak nyílik Hajdúböszörményben és Nyírbátorban – fejtette ki az ügyvezető.

Van mire költeni

A pályázók közül Újfehértó 449 millió forintot nyert a 2,2 milliárdból, aminek bőven lesz helye a város fejlesztésében.

– A beruházások négy konzorciumi partner bevonásával valósulnak meg, ebben sok helyi épületet szeretnénk korszerűsíteni, ilyen a rendőrség épülete, a református, görög és római katolikus templom, valamint a nagy kastélyban egy nonprofit közösségi szolgáltató házat szeretnénk kialakítani. Teljesen megújul a kollégium, míg a művelődési központon és a színházteremen részleges belső felújítást hajtunk végre – mondta Nagy Sándor, Újfehértó polgármestere. – Egy élelmiszer piacot építünk a központban, valamint a főtér környékén a járdákra is ráfér már a rekonstrukció.

Nagykálló a szociális és a funkciópályázatot is megnyerte ebben a kiírásban, amire több mint két éve készültek.

– Funkcióbővítő városrehabilitációnk zászlóshajója a volt járásbíróság épületének a felújítása. Felül könyvtár, alul újra étterem lesz. A Nap strandra gyermekmedencével bővül, illetve a zöldfelületek is megszépülnek, de emellett sok kísérő projekteleme van a pályázatunknak – nyilatkozta Török László, Nagykálló jegyzője. – A szociális városrehabilitációban legfontosabb eleme a régi polgármesteri hivatal átalakítása szociális bérlakássá, ahová elsősorban pályakezdő diplomásokat várunk annak érdekében, hogy meg tudjuk tartani a város fiataljait. Ezen felül itt szeretnénk a devizahitel probléma miatt lakhatási gondokkal küzdő családokat elhelyezni.

 

Támogatási összegek

A szociális és funkcióbővítő városrehabilitációs programban 4,4 milliárd forint kerül kiosztásra.

Szociális városrehabilitáció: Nagykálló (290 millió forint), Nagyhalász (398 millió forint), Nagyecsed (391 millió forint), Ibrány (394 millió forint), Kisvárda (397 millió forint), Nyírmada (369 millió forint).

Funkcióbővítő városrehabilitáció: Kisvárda (221 millió forint), Nagykálló (245 millió forint), Nyírbátor (448 millió forint), Csenger (298 millió forint), Újfehértó (449 millió forint), Záhony (299 millió forint), Ibrány (294 millió forint).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!